HEP više nije usko grlo u razvoju Istre kao nekada

HEP-ovci je zovu stara dama: trafostanica u Karojbi izgrađena 1928. godine
HEP-ovci je zovu stara dama: trafostanica u Karojbi izgrađena 1928. godine

Pokraj objekta stare trafostanice u Karojbi, izgrađene daleke 1928. godine, prigodnom svečanošću u srijedu je obilježen dovršetak rekonstrukcije elektroenergetske mreže na području Pazinštine odnosno njezino prebacivanje sa 10 kV na 20 kV, što je bio pothvat ukupne vrijednosti od 35 milijuna kuna.

Okupljene predstavnike lokalne i regionalne samouprave, djelatnike i rukovoditelje HEP-ovih organizacijskih jedinica, predstavnike partnerskih tvrtki i druge uzvanike na svečanosti u Karojbi najprije je pozdravio direktor Elektroistre Pula Zvonko Liović, podsjetivši kako se na ovoj investiciji radilo nekoliko godina, te kako su radovi dovršeni krajem srpnja uz ostalo obuhvatili i modernizaciju ukupno 254 trafostanice i izgradnju ili rekonstrukciju 308 kilometara nadzemnih i podzemnih dalekovoda.

U Istru će uložiti 70 mil. kuna

S prelaskom na mrežu od 20 kV na području Istre najprije se počelo prije nekoliko godina u Buzetu, lani je taj posao dovršen u Poreču, ove godine u Pazinu, dogodine će na red doći Rovinj, a cijela će Istra biti prebačena na 20 kV za desetak godina, rekao je Liović. Direktor HEP ODS (Operater distribucijskog sustava) Željko Šimek izvijestio je pak kako HEP godišnje u investicije ulaže po milijardu kuna, a u 2017. godini će se u Istru uložiti 70 milijuna kuna.

- Istra, Hrvatsko primorje i grad Zagreb su najdalje otišli u prelasku na 20 kV mrežu, a ona u elektrodistribuciji donosi prije svega smanjenje gubitaka, stabilnost u napajanju, i mogućnost priključenja više kupaca. Ovakvim zahvatom ne samo da držimo korak s velikim investicijama, već činimo i korak ispred njih, omogućujući im da se kvalitetno priključe na elektroenergetsku mrežu, istaknuo je Šimek.

Član uprave HEP-a Saša Dujmić je pak, uz čestitku svima koji su pridonijeli dovršetku posla, istaknuo kako je HEP kroz ovakve investicije pokretač hrvatskog gospodarstva budući da za izvođenje radova u pravilu angažira domaće tvrtke. Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić je u ime svih načelnika Pazinštine, čije će općine zajedno s gradom Pazinom osjetiti dobrobit ove rekonstrukcije, istaknuo kako podizanje kvalitete elektroopskrbe mnogo znači za 700 obrtnika i 400 poduzeća na ovom području, a da će među prvima od ove investicije koristi imati budući zabavni park kod Lindara, kojeg je i država uvrstila u svoje strateške projekte. Istarski župan Valter Flego je pak na svečanosti u Karojbi istaknuo kako je elektrodistribucija jedna od strateških infrastrukturnih grana i preduvjet razvoja i normalnog poslovnog funkcioniranja u 21. stoljeću.

- Iza nas je uspješna turistička sezona, a za njom će doći nova ulaganja i time krivulja uspješnosti gospodarstva raste, a u tom rastu i razvoju HEP više nije usko grlo kao nekada. Dokaz je to da se ne trebamo baviti reorganizacijama, već suradnjom u novim investicijama", kazao je župan Flego.

Karojba, Svetvinčenat i Gregovica

Uzvanici su zatim povedeni u vođeni obilazak izložbe o povijesti elektrodistribucije u Istri, otvorene u objektu stare trafostanice u Karojbi 1997. godine. Izložba podsjeća na dvadesete godine prošlog stoljeća kada je najprije 1924. godine izgrađen

dalekovod od hidroelektrane na rijeci Soči prema Istri, a zatim su 1928. godine na trasi tog dalekovoda izgrađene prve tri trafostanice: u Karojbi, Svetvinčentu i na Gregovici u Puli. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter