HEP-u dužni 1,6 milijardi kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna poduzeca u Hrvatskoj najcešce se oznacavaju kao glavni krivci za problem nelikvidnosti jer ne placaju na vrijeme dobavljace i izvodace radova, koji onda samo nastavljaju lanac jer ne placaju svoje podizvodace ili dobavljace. Zbog toga je i Vlada u nekoliko navrata prošle godine HEP-u, HC-u i HAC-u odobrila zaduživanja od nekoliko stotina milijuna eura da bi se prekinuo krug neplacanja.

To je pomoglo da se u odredenim trenucima smanji dug tih javnih poduzeca i da plate svoje najvece dobavljace i izvodace, ali cini se da je krug nelikvidnosti puno teže prekinuti jer i javna poduzeca teško naplacuju svoja potraživanja.

Tako, primjerice, HEP gospodarstvu duguje 822 milijuna kuna, ali s druge strane ta tvrtka na ime naplate struje, plina i toplinske energije od svojih potrošaca potražuje gotovo dvostruki iznos.

- Ukupna potraživanja HEP-a koja se odnose na isporuku elektricne energije, toplinske energije i plina iznose 1,237 milijardi kuna za kupce kategorije poduzetništvo, a 362 milijuna za kupce kategorije kucanstva, odgovorili su iz HEP-a na pitanje koliki je ukupno iznos racuna što ih oni još nisu naplatili.

To znaci da gospodarstvo i gradani duguju HEP-u gotovo 1,6 milijardi kuna za struju, plin i grijanje. Na upit što HEP poduzima da naplati svoja potraživanja, iz te kompanije kažu da «poduzimaju uobicajene mjere radi naplate, od opomena, pregovora s vecim dužnicima, prekida isporuke te tužbi i ovrha».

Platežna moc gradana je opala, neto place su smanjene, a sve je veci broj nezaposlenih koji nemaju otkud platiti svoje racune, upozorava predsjednik NHS-a Krešimir Sever.


Podijeli: Facebook Twiter