HEP traži partnera, Jakovcic obeštecenje za Labinštinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odustajanje njemackog energetskog diva, tvrtke RWE, od ulaganja u treci blok TE Plomin, kao i od drugih investicija u istocnoeuropskim zemljama, nije promijenilo nakanu Hrvatske elektroprivrede da se on sagradi.

- Kao i u svim dosadašnjim slucajevima, za Plomin 3 raspisat ce se medunarodni javni natjecaj. Mi ne možemo komentirati neciji interes ili nedostatak interesa, kaže Mirela Klanac, glasnogovornica HEP-a, o odustajanju tvrtke RWE, koncesionara Plomina 2, od sudjelovanja u izgradnji Plomina 3.

- O datumima raspisivanja natjecaja ne mogu spekulirati. Kad se ispune svi zakonski uvjeti, raspisat cemo ga. Partnera cemo naci na javnom natjecaju, kao i za sve druge projekte, izrade studija i slicno, napominje Mirela Klanac.

Prije raspisivanja natjecaja, naravno, nadležna ministarstva trebaju donijeti i najvažniju odluku - hoce li Plomin 3 sagorijevati ugljen ili plin. Oko toga su vec izbili prijepori u vladajucoj koaliciji zbog inzistiranja IDS-a da se poštuje odluka Županijske skupštine o tome da treci blok Plomina radi na plin.

U medijima se proteklih dana pronijela informacija da je izgradnja treceg bloka plominske termoelektrane ponudena i ruskim investitorima za nedavnog posjeta prvog potpredsjednika Vlade Radimira Cacica Moskvi. Naravno, pravila medunarodnog natjecaja - za koji se smatra da ce biti raspisan do kraja godine - vrijedit ce i za ruske ulagace, prijave li se na natjecaj koji je do sada bio "rezerviran" za njemacki RWE.

Iz Adris grupe su više puta izjavljivali da su, uz postojecu proizvodnju duhana i cigareta, ribe i ribljih preradevina te turizma, kao financijski dobro stojeca kompanija voljni ulagati u osiguravateljsku industriju (svojevremeno se spominjala zainteresiranost za Croatia osiguranje) i energetiku.

"Mnogi vec kucaju na vrata i žele razgovore o gradnji zamjenske termoelektrane u Plominu. Koliko mi je poznato, radi se o 15-ak zainteresiranih investitora iz razlicitih zemalja, ukljucujuci Rusiju, Indiju, Kinu, Koreju i niz europskih država", rekao nam je istarski župan Ivan Jakovcic te je dodao da nije razgovarao ni s jednim od njih, osim jednom s Adris grupom. Istaknuo je, medutim, da prethodno valja postici politicki konsenzus po tom pitanju i dogovoriti obeštecenje za Labinštinu.

Na pitanje o kakvom je obeštecenju rijec Jakovcic je odgovorio: "Mislim na svekolike potrebe Labinštine, koje gradonacelnik i nacelnici pripremaju u dogovoru sa mnom. To ce biti ne lista nerealnih želja, vec stvarnih potreba Labinštine". (Pišu Dubravko GRAKALIC i Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter