HEP traži 17-postotno poskupljenje struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HEP je prošlog tjedna poslao zahtjev za poskupljenje struje za kucanstva koji je stigao u Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA). Ona ce se o zahtjevu izjasniti u sljedeca dva tjedna, a potom ga proslijediti Ministarstvu gospodarstva koje ce donijeti odgovarajucu odluku, izjavio je u utorak Tomo Galic, predsjednik Upravnog vijeca HERA-e.

"Iz medija sam doznao da HEP traži poskupljenje elektricne energije od 17 posto, ali to nije krajnja cijena za potrošace", upozorio je Galic. To je skupni podatak za nekoliko HEP-ovih poduzeca koja su pojedinacno zatražila razlicite postotke povecanja cijene.

Jedan postotak traži proizvodnja elektricne energije, druge traže operatori, a trece opskrbljivac. No, tek kad se svi ti pojedinacni zahtjevi razmotre, izracunat ce se krajnja cijena za potrošace, kazao je Galic, koji nije želio otkriti pojedinosti iz HEP-ovog zahtjeva.

Koliko je poskupljenje HEP zatražio od Vlade, u utorak nije bilo moguce službeno doznati ni od njih niti u nadležnom Ministarstvu gospodarstva, no kako se neslužbeno može cuti, rijec je baš o ranije najavljivanih 17 posto.

Posljednji put struja je u Hrvatskoj poskupjela u srpnju 2008., u prosjeku za 20 posto, no kucanstvima i do 24 posto. Dogodi li nam se novo poskupljenje od 17 posto, to ce biti i 40-postotno poskupljenje struje u manje od dvije godine. Poskupljenje struje, koje možemo ocekivati koncem travnja, izazvat ce, nema sumnje, i porast drugih cijena. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

Poskupljenje od 31 kune u prosjeku
Hrvatsko kucanstvo potroši godišnje 2.800 kilovatsati struje, što, placajuci po prosjecnoj cijeni od 0,79 kuna za kilovatsat (PDV ukljucen), trenutacno znaci trošak od 184 kune mjesecno. Dogodi li nam se poskupljenje od 17 posto, mjesecni ce se racun popeti na 215 kuna, što je još uvijek neznatan iznos u usporedbi s racunima za struju koje placaju oni koji se na struju i griju. Potrošnja od 5.000 kilovatsati struje godišnje sada znaci mjesecni trošak od 329 kuna, odnosno znacit ce 385 kuna u slucaju 17-postotnog poskupljenja.


Podijeli: Facebook Twiter