HEP s Marubenijem potpisao sporazum o ekskluzivnosti


Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je u ponedjeljak da je prošli tjedan s japanskom korporacijom Marubeni potpisala sporazum o ekskluzivnosti, čime je "uspješno zaključena prva faza pregovaračkog postupka u postupku odabira strateškog partnera za izgradnju i upravljanje blokom C termoelektrane Plomin". 

Pregovarački postupak započeo je 2. rujna 2014. kada je Marubeni odabran kao preferentni ponuditelj na temelju, kako se navodi u priopćenju, vrlo konkurentne ponude, prema cijeni izgradnje i prema troškovima financiranja projekta. 

"Ovim sporazumom o ekskluzivnosti pregovaranja u odnosu na ostale ponuditelje, otvara se mogućnost da se ispune pretpostavke za finaliziranje transakcijskih dokumenata te da se optimiranjem tehničkih i komercijalnih uvjeta ostvare još povoljniji uvjeti za realizaciju projekta", ističu iz HEP-a. 

Projekt je, dodaju, potpuno usklađen s propisima Europske unije u pogledu izbora tehnologije i zaštite zraka, a u okviru ponude nudi se najbolje tehničko rješenje s parametrima boljim od zatraženih u natječaju i značajno boljim od propisanih.

"Projekt TE Plomin C osigurava Hrvatskoj elektroprivredi i Republici Hrvatskoj da zadrže povoljnu strukturu proizvodnog elektroenergetskog portfelja. To je projekt od strateške važnosti za dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom u Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

U tom je smislu, kako ističu iz HEP-a, s Europskom komisijom uspostavljena komunikacija o projektu, u pogledu njegovih tehničkih i komercijalnih značajki kao i načinu realizacije. 

"Ovim se projektom, primjenom predviđenih tehnoloških rješenja i sudjelovanjem domaće industrije u njegovoj realizaciji, ostvaruju i značajna poboljšanja na lokaciji, uz pozitivan učinak na lokalno gospodarstva tijekom izgradnje te tijekom rada elektrane kao i ukupni pozitivan učinak na gospodarstvo Hrvatske", zaključuje se u priopćenju.

Potpisanim ugovorom o ekskluzivnosti se u stvari otvara mogućnost da se s Marubenijem finalizira ugovor o Plominu C, no u HEP-u kažu da za sada ne mogu izlaziti s nikakvim detaljima s obzirom da pregovarački postupak još traje. 

Vrijednost investicije u TE Plomin C, koja bi kao energent koristila ugljen, procjenjuje se na oko 800 milijuna eura, planirano je da njena instalirana snaga bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

HEP je krajem srpnja 2012. godine započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, a u tom su procesu krajem travnja 2014. zaprimljene tri ponude i u rujnu prošle godine je utvrđena rang lista temeljem koje je japanski Marubeni izabran za preferentnog ponuditelja, drugorangirana je bila ponuda konzorcija tvrtki Abeinsa i Daewoo, dok je trećerangirani bio Edison. 

Hrvatska je Vlada u svibnju prošle godine projekt Plomin C uvrstila na listu strateških projekata Republike Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter