HEP razmišlja o gradnji Plomina 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Neka u Hrvatskoj elektroprivredi izvole gradane Labinštine, koje se realizacija treceg bloka plominske elektrane na ugljen najizravnije tice, pitati što misle o takvoj investiciji», komentirao je Damir Kajin, saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a, jucerašnju izjavu predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovica u Rijeci da ce iduce godine raspisati javni natjecaj za gradnju jedne hidroelektrane na dubrovackom podrucju te jedne termoelektrane, najvjerojatnije Plomina 3.

Vlada je, podsjetimo, još pocetkom travnja odlucila o ubrzavanju gradnje elektrana, odavno planiranih projekata u HEP-ovim dokumentima i energetskoj državnoj strategiji. Tada je, medu ostalim, najavljeno da ce TE Plomin 3 na ugljen biti medu najznacajnijima: trebao bi, naime, nadoknaditi gubitak struje nakon zatvaranja Plomina 1 za pet godina, tako da od 2016. daje 15 posto ukupne elektricne energije proizvedene u Hrvatskoj.

- Gradani o tome moraju odlucivati na referendumu - jedino njihov pristanak može biti valjani argument. Ne slože li se žitelji Labinštine, neka Vlada potraži drugu lokaciju u Hrvatskoj! Jer, u trenucima kada Hrvatska treba svaku lipu stranog kapitala, kada se ništa ne gradi i ulaganja rapidno padaju, sumnjam da ce Vlada, bilo lijeva ili desna, odbiti nekoliko stotina milijuna tešku investiciju. Ono što ce središnja vlast sigurno valorizirala jest recept po kojem bi Hrvatska dala infrastrukturno pripremljenu lokaciju i tržište, a strani partner, najvjerojatnije njemacki RWE – novac, kaže Kajin.

I Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke – Zelene alternative, podsjeca da je ta politicka opcija na nedavnoj sjednici županijske Skupštine zatražila hitno raspisivanje referenduma, ne bi li se gradani izjasnili jesu li za TE Plomin 3 na ugljen ili plin. Smatra da je izgradnja bloka na potonji energent moguca nakon što se u Omišlju realizira LNG terminal.

Dušica Radojcic
, predsjednica Zelene Istre, zamoljena za komentar Begoviceve najave, istice da se vec pricalo o još lani zapocetoj izradi Studije utjecaja na okoliš TE Plomina 3 i primjecuje da se ovom zgodom i istarski politicki vrh nacelno izjasnio protiv plominske «trojke» na ugljen pa ih poziva da budu konkretni i ne sjede skrštenih ruku. Cuccurin: Kriva inertna lokalna vlast

Plinio Cuccurin
podsjeca da je IDS skupljao potpise protiv Termoelektrane Plomin na ugljen, pa bi bilo dobro znati gdje se s time stiglo, a bio je to hvalevrijedan potez.

Marino Roce
, predsjednik istarskog HDZ-a, nije želio komentirati izjavu predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, jer je zaposlen kao direktor HEP-ove tvrtke, Plomin Holdinga.

- Sve su to stvari koje se vec dugo pripremaju, sukladno usvojenoj energetskoj strategiji Vlade. I prije dva-tri mjeseca, kao županijski vijecnik rekao sam da se, barem koliko se razumijem u struku, može graditi jedino blok na ugljen s obzirom na u Plominu izgradenu infrastrukturu, bio je kratak Roce.


Podijeli: Facebook Twiter