HEP produljuje rad TE Plomin 1 za 15 do 20 godina!


Izgleda da je pala odluka o sudbini najstarije istarske termoelektrane TE Plomin 1. Barem što se tiče namjera operatera, odnosno HEP Proizvodnje, ta bi termoelektrana ipak trebala nastaviti s radom, i to na rok od 20 godina. Iza Plomina 1 teško je razdoblje: najprije je u požaru teško oštećeno elektropostrojenje bloka, a onda se vrtoglavom brzinom počeo približavati datum 31. prosinac 2017. do kada vrijedi certifikat prema kojem zadovoljava sve ekološke norme.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili informaciju o zahtjevu operatera, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., za izmjenom i dopunom Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje - TE Plomin 1.

Informacija koja je ugledala svjetlo dana doslovno u pet do dvanaest donosi nam razmišljanja i planove HEP-a, koji predlaže da se izmjenama i dopunama usklade s važećim propisima nakon 31. prosinca 2017. ugradnjom DeNOx postrojenja i postrojenja za odsumporavanje, te da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina. Postrojenje bi nastavilo s radom nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija.

Ništa od gašenja

U sažetku postupka koji se namjerava provesti, planirano je informiranje javnosti i zainteresirane javnosti o zahtjevu, javna rasprava, objava nacrta okolišne dozvole, donošenje rješenja o izmjeni i dopuni, informiranje javnosti i zainteresirane javnosti o izmjeni i dopuni rješenja, a o drugim potrebnim radnjama u postupku "javnost će biti pravodobno obaviještena".

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavit će na svojim službenim stranicama sadržaj nacrta rješenja o izmjeni i dopuni okolišne dozvole u trajanju od 30 dana, a odluku o objavi navedene informacije na službenim pločama ili stranicama Općine Kršan ili Istarske županije donijet će nadležna tijela općine/županije.

Kao i inače, očitovanje javnosti i zainteresirane javnosti obavljat će se kao kod drugih javnih rasprava sudjelovanjem i davanjem svojih primjedbi.

Na reakciju istarske javnosti nije trebalo dugo čekati. Prva se svojim priopćenjem javila Zelena Istra, a u objavi podsjećaju da trenutno važeće Rješenje vrijedi do 1. siječnja 2018., te je trebalo uslijediti, prema svim najavama proteklih godina, zatvaranje TE Plomin 1.

"Vijest je zapanjujuća jer je Plomin 1 izgrađen još 1969. godine te je tijekom svog rada bio veliki izvor zagađenja zraka i bolesti u tom kraju. Prošle se godine zbog loših sigurnosnih uvjeta dogodio i veliki požar pa je uslijedilo zatvaranje elektrane i prije predviđenog roka. Lokalni stanovnici mogli su konačno odahnuti - ali ne zadugo. HEP fosilnog dinosaurusa želi ponovo pokrenuti!", navodi Zelena Istra. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter