HEP pred reorganizacijom

Sada u Elektroistri radi 446 ljudi, u Puli i u sedam pogona po Istri
Sada u Elektroistri radi 446 ljudi, u Puli i u sedam pogona po Istri

Navodno od 1. siječnja iduće godine Elektroistra neće postojati pod tim imenom i u toj organizacijskoj formi. Idemo pod Rijeku. Svim županijskim elektrama preostat će tek minimalne ovlasti u distribuciji električne energije na svom području. Mi radnici o tome malo znamo, sve se odlučuje u Zagrebu, informacije cure na kapaljku. Znamo samo da takva centralizacija donosi i smanjivanje broja zaposlenih. U neizvjesnosti čekamo rasplet, kažu nam neki od radnika u pulskoj Elektroistri. I direktor Zvonko Liović, koji ipak tvrdi da će Elektroistra i dalje poslovati pod tim imenom, kaže da se u prvoj polovici iduće godine planira provedba reorganizacije, i to postupno, služba po služba. Prema službenom odgovoru koji smo dobili iz zagrebačke središnjice HEP-a, proces će početi već u ovoj godini.

Nitko neće ostati bez posla?

- Postupak planiranja novog organizacijskog ustroja HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) u tijeku je i, umjesto današnjeg dominantno geografskog modela, predviđa uvođenje funkcijskog modela upravljanja kojim će se dati jači naglasak struci, smanjiti slojevitost i kompleksnost organizacije te standardizirati poslovni procesi. Projekt preustroja HEP ODS-a predstavlja nastavak ciklusa restrukturiranja HEP grupe koji je započet još 2014., a odvijat će se u fazama tijekom 2016. i 2017. godine. Posljedica novog ustroja bit će podizanje tehničkih kompetencija i upravljanja na četiri distribucijska područja koja će koordinirati rad sadašnje 21 elektre. Postojeće elektre se ne ukidaju, no njihova uloga se mijenja i fokus će im primarno biti na terenskim operacijama i upravljanju mrežom, kažu iz HEP-a.

Na pitanje što će biti s radnicima i zgradom Elektroistre, naglašavaju da su prava svih zaposlenika zajamčena Kolektivnim ugovorom. Izričito navode da neće biti otpuštanja i nitko neće ostati bez posla, a planirano smanjenje broja radnika na razini čitavog HEP ODS-a ostvarit će se prirodnim odljevom i prijevremenim umirovljenjem dijela radnika. Kažu da nije predviđeno napuštanje zgrade Elektroistre u Puli, ali u ovom trenutku ne mogu dati detaljnije informacije o samom projektu restrukturiranja.

"Kada budu poznati svi detalji, predstavit ćemo ga u cijelosti javnosti. Cilj projekta je učiniti tvrtku efikasnijom, kako za zaposlenike, tako i za sve korisnike naših usluga, odnosno za sve građane Hrvatske", poručuju iz HEP-a. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter