HEP-ovi sindikati najavljuju štrajk 1. srpnja

Elektroistra (M. ANGELINI)
Elektroistra (M. ANGELINI)

Sindikati koji djeluju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) najavili su danas da će 1. srpnja stupiti u štrajk jer je poslodavac jednostrano prekinuo i uvjetovao nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, no pritom građani ne bi trebali imati problema s opskrbom strujom.

Hrvatski elektrogospodarski sindikat (EGS) i Nezavisni sindikat radnika HEP-a (NSRHEP) u najavi štrajka optužili su Upravu HEP-a da nastoji smanjiti prava radnika, zbog čega će interese svojih članova nastojati obraniti štrajkom koji će početi nakon završetka postupka mirenja propisanog zakonom.

Sindikati namjeravaju započeti štrajk 1. srpnja u 7 sati na cijelom području Hrvatske, a u njemu neće sudjelovati radnici koji obavljaju proizvodno-održavajuće ili nužne poslove.

Proizvodno-održavajući poslovi su samo oni poslovi koji će se obavljati za vrijeme štrajka u svrhu omogućavanja obnavljanja rada neposredno nakon završetka štrajka. Nužni poslovi su samo oni koji će se obavljati i za vrijeme štrajka kao prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti i zdravlja pučanstva, ističu sindikati.

Predsjednik NSRHEP-a Luko Marojica izjavio je Hini da građani neće osjetiti eventualni štrajk, već bi ga prvenstveno trebala osjetiti Uprava. Pojasnio je da će svi radnici u vrijeme štrajka biti na svojem radnom mjestu, ali neće obavljati poslove koji nisu nužni za urednu opskrbu električnom energijom.

Tako, primjerice, neće raditi blagajne, radionice, poslovi održavanja i izgradnje mreže, građani koji čekaju priključak morat će pričekati završetak štrajka, a neće biti ni očitavanja brojila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter