HEP-ove igre: Nije Plomin 3 nego blok C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Namjeri izgradnje termoelektrane Plomin 3 Hrvatska elektroprivreda je i na svom internetskom portalu dala poseban prostor. Može se pogledati sažetak studije utjecaja na okoliš i sadržaj objedinjenih uvjeta zaštite okoliša te procitati odgovori na brojna "cesta pitanja" vezana uz ovaj projekt koji HEP naziva "rekonstrukcijom TE Plomin" odnosno "zamjenom postojece TE Plomin 1 s ciljem modernizacije i povecanja kapaciteta".

No nigdje se ne spominje TE Plomin 3, vec se barata pojmom blok C i naglašava da je rijec o zamjeni starog bloka novim. Zato na pitanje "Je li predvidena izgradnja TEP C uskladena s prostornim planom Istarske županije, kojim se planira izgradnja treceg bloka Plomina i kao energent uvjetuje plin?" HEP odgovara: "TEP C nece biti treci blok TE Plomin nego zamjena prvog bloka TE Plomin, koji ce ulaskom u pogon zamjenskog bloka, izaci iz pogona".

Ni recenice o plinu

Primjetno je da u ovom odgovoru nema ni slova o uvjetovanom energentu - plinu, što je "logicno" jer nije rijec o Plominu 3 nego bloku C. To bi, kao, trebali biti razliciti pojmovi. No, HEP uspijeva sam sebi skociti u usta jer na pitanje "Što je TEP C?" odgovara: "TEP C je naziv projekta zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. TEP je skracenica za Termoelektranu Plomin, C je oznaka bloka (postojeci su blokovi A i B)."

Da ne bude zabune, HEP izrijekom veli da TE Plomin ima dva bloka koje naziva TEP 1 i TEP 2.

Jasno je da je ova pojmovna akrobatika na razini djecje igre "brojke i slova" jer ako je TEP 1 blok A (kaže HEP), a TEP 2 blok B (kaže HEP), onda blok C ne može biti ništa drugo do - TEP 3!

HEP-ove maskirne laži, naravno, imaju svoj smisao cija je jedina funkcija da zaobide odredbe važeceg (što znaci i od države odobrenog!) Prostornog plana Istarske županije koji vrlo jasno kaže da je na njenom podrucju "proizvodnja elektricne energije predvidena u TE Plomin I, II i III", a cijela ta energetska gradevina može imati maksimalno 335 megavata snage što je ekvivalent postojecim TE Plomin I i II.

Plin na metar od "plominki"

Blok C bi trebao godišnje proizvesti 3.608 GWh pa kad se oduzme proizvodnja TEP 1 - koja u prosjeku iznosi 637 milijuna kWh godišnje - ispada da ce se u Istarskoj županiji proizvoditi oko 22 posto sve struje u Hrvatskoj, tj. oko 4,5 milijardi kWh, a to je gotovo cetiri puta više nego se na podrucju ove županije troši. Ta ce se struja dobiti sagorijevanjem ukupno 1,9 milijuna tona ugljena godišnje, gotovo dva i pol puta više nego danas.

Zašto Istarska županija treba proizvoditi toliko njoj nepotrebne struje, i to ugljenom? HEP lijepo odgovara: ta je struja 30 posto jeftinija nego one dobivene izgaranjem plina, a neka i Istra podnese dio tereta zagadenja Hrvatske jer "s druge strane, postoje energenti koji se u Istri troše relativno više nego u ostalom dijelu Hrvatske, npr. naftni derivati, za ciju proizvodnju u Istri nema pogona (rafinerije)".

Sada plin prolazi "na metar" od "plominki", ali ugljenova je struja 30 posto jeftinija i to je jedina prava brojka zbog koje kapital pošto-poto Istri namece i trecu elektranu na ugljen! (Piše Goran PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter