HEP nudi Labinu odgovore o Plominu 3

 (Arhiva/M. MIJOŠEK)
(Arhiva/M. MIJOŠEK)

Vijeće Grada Labina podržava zaključke Županijske skupštine o termoelektrane Plomin 3 sa sjednice održane 29. listopada. Vladu RH poziva na poštivanje županijskog Prostorno plana kojim se predviđa maksimalna snaga od 350 megavata i plin kao energent u budućem trećem bloku te od nje traži da na temelju Arhuške konvencije raspiše referendum o trećem bloku u Plominu. Gradonačelnika zadužuje da vijećnike redovito obavještava o provođenju ovih odluka te u suradnji s HEP-om organizira okrugle stolove o projektu izgradnje Plomina 3. Zaključci su to trosatne tematske sjednice Vijeća o projektu izgradnje novog bloka TE Plomin.

Za njih je ruku diglo devetoro vijećnika vladajuće koalicije IDS - BDSH, Josip Škopac (HSU) i nezavisni Klaudio Korva bili su suzdržani, a nositelji nezavisnih listi Tamara Nestorović i William Negri sjednicu su napustili tijekom njenog održavanja bez obrazloženja. Klub vijećnika SDP-a, kojega čine Jasmina Gruičić Željko Ernečić, Nevio Gašparini i Elvino Kršulja, sudjelovao je u radu sjednice do kraja i, premda zaključke podržava, o njima nije htio glasovati uz obrazloženje da ih je trebalo donijeti prije održavanja tematske sjednice Županijske skupštine, koja je to i tražila od jedinica lokalne samouprave.

Gost sjednice bio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević sa suradnicima, a pratili su je predstavnici HDZ- a, Građanske inicijative, Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner te zainteresirani građani. "Spremni smo financirati kontrastudiju", rekao je Koračević nakon što je izašao za govornicu i iznio niz argumenta o prednosti ugljena nad plinom. Istaknuo je da se za TE Plomin 3 zanimaju respektabilne kompanije, a ključni kriterij za konačni odabir partnera u izgradnji bit će razina zaštite okoliša i zdravlja ljudi kojega njegova tehnologija pruža. " Želimo dati odgovore na sve vaše dileme, ali dajte nam priliku", rekao je vijećnicima

Vlado Paliska (IDS) skrenuo mu je pozornost na to da Labinština ne može imati povjerenje u HEP nakon što ju je iznevjerio ne ostvarivši ni jedan projekt iz prijateljskog okruženja TE Plomin 2 i pozvao ga da podrži referendum, budući da Vlada ima dovoljno vremena da uvjeri građane u svoje stavove. (Robi SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter