HEP izgubio 25.000 kupaca, a struja još skupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz HEP-a je konkurenciji, slovenskom GEN-I-ju i njemačkoj RWE Energiji, dosad otišlo oko 25.000 potrošača. S GEN-I-jem je ugovor potpisalo ukupno 6.848 novih korisnika, izvijestili su jučer iz ove tvrtke, dok je RWE-u prešlo 16.500 kućanstava i tisuću poslovnih korisnika. GEN-I je početkom mjeseca opskrbljivati počeo stotinjak poslovnih korisnika među kojima su velike istarske tvrtke kao što su porečka Plava Laguna, Istraturist iz Umaga, pulski Uljanik i rovinjski TDR.

U prosjeku, RWE Energija i GEN-I nude struju jeftiniju do deset posto od HEP-ove, koji je vlastito pojeftinjenje najavio (dolaskom konkurencije) u lipnju, a Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) zahtjev za pojeftinjenjem od šest posto predao početkom srpnja.

Ono što se nakon toga odigravalo između HERA-e i HEP-a, nalikuje loše uvježbanom igrokazu, čija je posljedica to da 2,3 milijuna HEP-ovih korisnika i dalje plaća skuplju struju nego što bi trebali. Još je lani u HEP-u, doznajemo, bilo dogovoreno da se registrira novo poduzeće u vlasništvu HEP-a u koje će se prebaciti opskrba potrošača strujom iz HEP ODS-a (Operator distribucijskog sustava), što se sukladno pravilima EU-a mora učiniti. To je poduzeće, da je osnovano, moglo odmah po dolasku konkurencije bez odobrenja HERA-e formirati svoje cijene.

Novo poduzeće za opskrbu nije osnovano, a na snagu stupio novi Zakon o tržištu električne energije koji kaže da HERA mora donijeti novu metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki, kao preduvjet za bilo kakav HEP-ov zahtjev za promjenom cijena.

HERA od ožujka do srpnja metodologiju nije izradila, što je HEP u srpnju, kad joj je predavao zahtjev za pojeftinjenjem, dobro znao. Svejedno je, teatralno, zahtjev predao, pritom ga šaljući i sa pogrešne adrese - iz HEP d.o.o. umjesto HEP ODS-a, kao opskrbljivača.

HERA, umjesto da se postavi kao neovisni regulator i kaže da je HEP-ov zahtjev nepropisan, u javnosti nakon toga optužuje samu sebe, napominjući kako se još nije stigla prilagoditi provedbenim propisima. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter