HEP i Vlada namecu svoj projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"HEP i Vlada cine korake oko izgradnje Termoelektrane Plomin 3 a da otvoreno ne razgovaraju s predstavnicima lokalne samouprave, i to zapravo najviše smeta.

Ocito se ponavlja prica: kao i s TE Plomin 2, nametnut ce svoj projekt, Labinštinu i Istru staviti pred gotov nacin, pravdajuci sve državnim interesom", komentira Tulio Demetlika, labinski gradonacelnik, svježu najavu iz HEP-a onoga o cemu se duže šuška: da ce dogodine raspisati javni natjecaj za treci blok plominskog elektroenergetskog postrojenja.

Vijest na Labinštini snažno odjekuje i zbog cinjenice da je ona vec opasana cetirima industrijskim dimnjacima: u Potpicnu je Rockwoolova tvornica kamene vune, u Mostu Raša Istarska tvornica vapna, a u Koromacnu cementara Holcim.

- Neka HEP i središnja vlast poslušaju naše argumente. Treba, na koncu, vidjeti što bi lokalna zajednica imala od te investicije. U svijetu je uobicajeno da stanovništvo koje živi uz takva postrojenja ima, radi pitanja cijene po zdravlje stanovništva, veci standard, prvenstveno bolju infrastrukturu. Zbog nemogucnosti razvoja u nekim drugim pravcima, naše bi podrucje trebalo biti primjereno obešteceno, dodaje Demetlika.

Obecava da ce nastojati izbjeci greške iz prošlosti - da ce, naime, lokalna zajednica znati istaknuti zahtjeve oko svojih projekata, poput (su)financiranja izgradnje cesta, sportskog centra ili doma umirovljenika.

I na koordinaciji s nacelnicima cetiri okolne opcine – Raše, Sv. Nedelje, Kršana i Picna – dogovoreno je, veli labinski podeštot, da se o gradnji TE Plomin 3 raspravi na vijecima te zauzme stav i detaljno upozna gradane s onime što im se priprema. (Igor RADIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter