HEP i HERA se prepiru,a građani plaćaju skupu struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nesporazuma na liniji HEP - HERA velika većina hrvatskih potrošača električne energije još će neko vrijeme plaćati višu cijenu struje. Ukoliko se sve posloži kako treba, nešto niže cijene trebale bi se početi promjenjivati otprilike od 1. listopada ove godine.

Složena priča počela je prošli mjesec kada je HEP zatražio od HERA-e odobrenje za smanjenje cijene električne energije, kako bi bili konkurentniji stranim tvrtkama koje su ušle na naše tržište. No, regulatorna agencija do sada nije odlučila o njihovom zahtjevu, jer tvrde kako nije u skladu sa zakonima, a uz to HERA nije donijela metodologiju određivanja cijene, što je zakonski uvjet da se ovakvi zahtjevi uopće razmatraju.

Pored toga, tvrde kako i nisu mogli odlučivati o smanjenju cijene, jer je zahtjev poslao HEP d.d., a ne HEP-Operator distribucijskog sustava (ODS), koji je zadužen za prodaju energije. Na pitanje zašto HERA nije već u ožujku, kad je donesen najnoviji Zakon o tržištu električne energije, utvrdila metodologiju izrade cijena električne energije, iz te agencije odgovorili su kako se radi o kompliciranom dokumentu kojeg nije bilo lako odraditi.

S druge strane, iz HEP-a ističu kako je njihova namjera bila da se smanjenje cijena električne energije odnosi na veliku većinu njihovih klijenata. Takvo što moguće je samo regulatornim smanjenjem cijena, čime bi se automatizmom na sljedećim uplatnicama cijena struje smanjila svima koji na normalan način, preko HEP-ODS-a nabavljaju struju. (D. RADALJAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter