HEP dijelio stanove šakom i kapom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interna revizija u HEP-u, koja je pokazala da ovo poduzece u svojim poslovnim knjigama ima 134 stana, a zapravo raspolaže s 300 stanova, stotinu garaža i 73 poslovna prostora, postoji vec neko vrijeme, no tek je sada izvucena u javnost i iskorištena u dnevnopoliticke svrhe, komentar je Denisa Geta, predsjednika HEP-ovog sindikata Tehnos.

Podsjetimo, premijerka Kosor prozvala je SDP-ovu Upravu HEP-a iz perioda od 2000. do 2003. godine da je po netržišnim uvjetima nabavljala i davala u otkup znacajan dio tih nekretnina. Cinjenica je, medutim, da je odluka SDP-ove uprave o otkupu stanova, na celu s Ivom Covicem, vrijedila sve do prije tri godine, do kada su odabrani u HEP-u imali pravo na otkup stana u gotovini, s 30 do 40 posto popusta, ili pak na rok od 20 godina, s kamatom od svega dva posto, ciji je ostatak, do šest posto, subvencionirao HEP.

Zamoljen da precizira je li najveci broj stanova otkupljivan pod tim uvjetima za vrijeme Racanove koalicijske Vlade, kako tvrdi premijerka, predsjednik Uprave HEP-a, Leo Begovic, koji je na ovoj poziciji godinu dana, a do rujna prošle godine je obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora HEP-a, je odgovorio potvrdno, napominjuci ipak da je u proteklih petnaestak godina bila praksa da radnik HEP-a može kupiti stan, i to bi odobravala uprava.

"Sindikati, odnosno radnici, nikad nisu vidjeli kriterije po kojima se stanovi daju u otkup, vec se to odlucivalo iza zatvorenih vrata", istice sindikalist Geto. Bez iznimke, HEP-ovi su se stanovi po politickom kriteriju šakom i kapom dijelili i za SDP-ove i za HDZ-ovih uprava, što izjavom o 15-godišnjoj praksi potvrduje i sam Begovic.

Ivo Covic jedan je od mnogobrojnih koji su u HEP-u dobili stan na otkup kroz 20 godina s kamatom od dva posto, jednako kao i Ivan Mravak, ciji je stan od 82 kvadrata procijenjen u drugoj polovici 90-ih na 413 tisuca kuna.

Što se tice stanova placenih uz popust, s gotovinom, stan je tako "zaradio" Rade Buljubašic, ili pak Ante Despot, zet Mladena Barišica, koji je stan velicine 108 metara cetvornih, procijenjene vrijednosti 1,6 milijuna kuna, platio gotovinom uz popust od 40 posto.

Za oko stotinu stanova HEP navodno uopce nije imao evidenciju o tome placa li netko tamo najamninu, i koliko, dok je u nekim slucajevima najamnina placana, ali ne HEP-u, vec nekom drugom subjektu. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

HEP se brani šutnjom
Iz HEP-a tijekom utorka nisu željeli odgovoriti na upit o tome koliko je stanova otkupljeno i po kojim uvjetima, odnosno o tome koliko je kamate bankama HEP iz svoje blagajne subvencionirao.


Podijeli: Facebook Twiter