HEP Croatia Cup: Furioznom igrom u nastavku do pehara

Rukometašice Hrvatske (M. GAVRAN)
Rukometašice Hrvatske (M. GAVRAN)

Sportska dvorana OŠ Marija i Lina. Gledatelja: 600. Suci: Jurinović i Mrvica (oba Zadar).

HRVATSKA: Kapitanović (17+0), Bešen, Razum, Nemaškalo, Posavec, Blažević, Mičijević 3, Krsnik 2, Vidak, Ježić 1, Milošević, Plahinek 4, Džono 1, Marić 2, Franković 6, Bašić 5 (3), Nikšić 2, Debelić, Jerčinović 1.

NJEMAČKA: Kramarczyk (10+0), Woltering (4+0), Eckerle, Zapf, Lang 3, Schmelezer 1, Loerper 1 (1), Smits 1, Behnke 2, Naidzinavicius 4 (2), Hubinger, S. Müller 6, Fischer, Mazzucco 3, F. Müller 1, Rode, Minevskaja, Schulze 4.

Sedmerci: Hrvatska 4 (3), Njemačka 3 (3). Isključenja: Hrvatska 4 minute, Njemačka 2 minute.

Poslije slabije igre u prvom poluvremenu hrvatskim rukometašicama je bila dovoljna veoma upečatljiva igra u nastavku  da se domognu pobjedničkog pehara kojeg su priželjkivale izabranice Gorana Mrđena. Nagrada za pobjednice HEP Croatia Cupa zasluženo se našla u rukama hrvatskih reprezentativki. Pokal je primila kapetanica Sonja Bašić od Ozrena Matijaševića koji joj ga je uručio u ime HRS-a. Uslijedila je erupcija oduševljenja u redovima hrvatske reprezentacije.

Veoma neugodne Njemice nadmašene su danas novim "oružjem" u obrani kojim su se hrvatske igračice iskazale i u prethodnom dvoboju sa Slovačkom. Posebno se to odnosi na drugih 30 minuta, nakon što su na odmor suparnice otišle s četiri gola viška.

Nije slutilo na dobro, jer od prvih su se minuta mnogi pitali gdje je nestala igra reprezentacije Hrvatske, ponajprije ona u obrani, koju se prezentirale protiv Slovakinja.

Uz nekoliko obrana Kapitanović ipak smo na drugi gol čekali do šeste minute, no veoma lako su gošće dolazile u priliku da hrvatsku vratarku ostave nemoćnom. Puno je bilo "pukotina" u hrvatskoj zonskoj formaciji, tako da su Njemice bile sve učinkovitije. Otuda njihovo prednost od pet, pa i šest golova (14:8) poslije 24 minute igre. Takvom odmaku značajan doprinos je dala vrsna suparnička golmanica Katja Kramarczyk s devet obrana u prvom dijelu susreta. Ujednačenu realizaciju imale su suparnice Hrvatske, kako srednja linija (Lang, Naidzinavicius) isto tako i igračice na krilnim pozicijama (Mazzucco, S. Müller) koje su za prvog poluvremena upisale po tri pogotka. No, u samoj završnici prve dionice Franković (2), te Nikšić smanjile su ponešto zaostatak.

Očekivalo se bolje izdanje "kockastih" u nastavku, jer je bilo teško povjerovati da izabranice Gorana Mrđena mogu ponoviti igru iz prvih pola sata, što se i obistinilo. Odmah su "kockaste" u prve dvije akcije zabile dva gola preko Plahinek i Bašić, za treće približavanje na dva pogotka. Plod djelotvornosti u obrambenoj postavci, te nove bravure Ivane Kapitanović hrvatskoj su vrsti donijele i prvo izjednačenje (20:20) u 39. minuti. No, ni pomisli o predaji nije bilo u redovima Njemica, koje su uz potporu Clare Woltering održavale minimalnu prednost. Posljednje vodstvo Njemice (23:22) su imale u 47. minuti otkada slijedi potpuni rezultatski obrat.

Devet minuta nije se tresla mreža Ivane Kapitanović koja je skupila 15 obrana do trenutka kada je Hrvatska imala prednost od četiri gola (26:22) prije nego se ušlo u posljednje minute. U međuvremenu su pogađale Lana Franković (3), te Kristina Plahinek, Dora Krsniik i Josipa Jerčinović koje uz obrane Kapitanović "slamaju" otpor suparnica.

Jednako borbeno, štoviše i zanosno, odigrale su izabranice Gorana Mrđena završni dio utakmice da bi susret zaključila sjajna Ivana Kapitanović obranom "zicera" Luisi Schulze, nakon čega je uslijedio dugotrajni pljesak publike. Na to su im se reprezentativke zahvalile u istom stilu, naklonom za bodrenje tijekom turnira. Bila je to prekrasna slika u umaškom "domu rukometa" u kojemu će se i u narednim nastupima reprezentativke Hrvatske osjećati još samouvjerenije. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter