HEP će se aktivno uključiti u razvoj Labinštine

(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Koordinacija gradonačelnika i načelnika Labinštine prihvaća HEP-ovu potrebu za izgradnjom novog bloka TE Plomin premda i dalje insistira na plinu kao energentu, a Hrvatska elektroprivreda obećava da će koristeći ugljen poštovati najstrože ekološke kriterije u radu elektrane te da će se aktivno uključiti u njen razvoj.

Sažetak je to konferencije za novinare nakon sastanka kojeg je jučer organizirao HEP na temu pripreme projekta Plomin C, poznatijeg kao TE Plomin 3. Uz Zlatka Koračevića, predsjednika Uprave HEP-a i Rodoljuba Lalića, člana Uprave za investicije i razvoj te njihovih suradnika, na presici su prisutni bili i članovi Koordinacije gradonačelnika i načelnika Labinštine. Unatoč najavi, predstavnik Istarske županije nije bio prisutan.

- Ugljen kao energent ostaje jedini element s kojim se i dalje ne možemo složiti, ali uzeli smo u obzir trenutak u kojemu se Hrvatska nalazi: potrebe za novim investicijama, očuvanjem radnih mjesta i potrebe za smanjenjem uvoza električne energije. Vjerujemo da će HEP izabrati ekološki najpovoljnijeg investitora. Istina, Labinština ima loša iskustva s obećanjima i zato smo postavili zahtjev za povećanjem i pravednijom raspodjelom naknade za korištenje prostora te uvrštenje naših razvojnih projekata među prioritetne za dobivanje sredstava iz EU fondova, što je HEP podržao, kazao je Demetlika.

Među uspjehe pregovora ubrojio je i uključivanje izvora Sv. Anton u vodoopskrbu Labinštine. Valdi Runko je izjavio da je Općina Kršan, koja je najviše profitirala od naknade nakon izgradnje TE Plomin 2, spremna na novi način podjele naknade za korištenje prostora. Koračević ističe da je ovaj sastanak prvi u nizu s ciljem ostvarivanja dobre komunikacije s lokalnom zajednicom, nedostatak čega je bio uzrokom dosadašnjih nesporazuma.

Zalaže se da neispunjena obećanja dana prilikom izgradnje TE Plomin 2 Labinština namiri putem povećanja naknade za korištenje prostora, pa će joj HEP pružiti punu potporu prilikom upućivanja tog zahtjeva u saborsku proceduru.
Očekuje da će do kraja ove godine biti nabavljena oprema za privremenu sanaciju deponija šljake, koja će služiti dok se ne pronađe konačno rješenje.  (Robi SELAN)

Županija nije promijenila stavove

Upitan u telefonskom razgovoru zašto nije prisustvovao konferenciji za novinare  kao što ga je HEP najavio, premda je sudjelovao na sastanku koji joj je prethodio, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić odgovorio nam je da njegova prisutnost nije bila potrebna budući da se stavovi županije nisu promijenili.

- Elektrana na ugljen ne nalazi se u Prostornom planu IŽ i ne nalazi se u strategiji prostornog planiranja Republike Hrvatske. Veseli nas sanacija današnje crne točke, deponija šljake, kao i rješavanje problema deponije ugljena. Smatramo da o svemu trebamo razgovarati s Vladom RH,  koja je vlasnik HEP-a, a na s HEP-om,  kaže Grubišić.


Podijeli: Facebook Twiter