HEP ce iskapcati struju uz oružanu pratnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok gradani sve teže placaju mjesecne racune, Hrvatska elektroprivreda angažira naoružane zaštitare koji ce njezinim djelatnicima omoguciti da što efikasnije iskopcavaju struju neplatišama. Na ovaj korak odlucile su se ispostave HEP-a u Splitu i Slavonskom Brodu. Naoružana pratnja, dakle, HEP-ovcima ce biti potpora u akcijama iskapcanja zbog neplacenih mjesecnih racuna, odnosno štitit ce ih od bijesa gradana.

U ovu svrhu Elektrodalmacija Split angažirala je zaštitarske agencije 007 Miletic Solin, Gradska sigurnost Šimac i sin, Budnost Omiš te Vrdoljak i dr. J.T.D. Uslugu službeno podvedenu pod stavku "tjelesna zaštita osoba i imovine i naoružana pratnja djelatnika prilikom iskapcanja" splitski ogranak HEP-a platit ce 2,46 milijuna kuna.

Elektra Slavonski Brod, pak, ugovor o pružanju istih usluga sklopila je sa zaštitarskom agencijom Sigurnost Buzov, a platit ce je 473 tisuce kuna.

Glasnogovornik HEP-a Radimir Milišic rekao je da iskapcanje uz pomoc uniformiranih zaštitara naoružanih pištoljima dosad nije bila redovita praksa Hrvatske elektroprivrede. HEP-ovce je, rekao je, u odredenim slucajevima iskapcanja elektricne energije gradanima znala pratiti policija, ali to je ovisilo o dobroj volji "plavaca".



- Pretpostavljam da su u Splitu i Slavonskom Brodu procijenili da imaju potrebu za angažiranjem naoružane pratnje. Ovisno o situaciji, naši su djelatnici ranije ponekad na teren išli s policijom, pojasnio je glasnogovornik HEP-a.

Za potrebe ovog teksta kontaktirali smo i s djelatnikom HEP-a koji na iskapcanju neplatiša radi u zagrebackoj regiji. S obzirom na to da bi morao imati posebnu dozvolu za istupanje u javnosti, iz razumljivih razloga on želi ostati anoniman.

- Osobno nikad nisam imao naoružanu pratnju pri iskapcanju struje ljudima koji ne placaju racune, niti sam cuo da je netko od mojih kolega imao takvo iskustvo. Nama je u firmi receno da se u slucaju problema jednostavno zahvalimo i odemo, nakon cega se problem rješava na drugi nacin, obicno sudskim tužbama, kaže naš sugovornik.

Prema iskustvima HEP-ovih djelatnika objavljenim u crnim kronikama, djelatnicima elektroprivrede naoružana pratnja ponekad uistinu može dobro doci. Na samom terenu, doduše, nisu zabilježeni teški incidenti, ako se takvima ne smatraju verbalne prijetnje.

Najteži incident vezan za iskapcanje struje gradanima zbio se u srpnju prošle godine u Županji, kad je razvojaceni hrvatski branitelj Damir Božanovic aktivirao rucnu bombu u dvorištu pogona HEP-a i teško ranio sebe i direktora pogona Tomu Mijatovica. Jedan incident na terenu zabilježen je koncem 2008. kad je dvojici djelatnika HEP-a prijetio vlasnik kuce gdje su došli iskljuciti struju.

Pri problematicnijim slucajevima iskapcanja elektricne energije, rekosmo, HEP-ovce je znala pratiti policija, a jedan takav slucaj zabilježen je koncem prošle godine. Tad su u pratnji snaga reda i mira djelatnici Elektroistre iskapcali struju ugostiteljskim objektima u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter