HEP: 600 milijuna eura za novu akumulaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 600 milijuna eura vrijedan elektroenergetski projekt "Kosinj-Senj", koji obuhvaća povećanje akumulacije u Kosinju na 450 milijuna kubnih metara, gradnju novog tunela kroz Velebit od višestruko povećanog kompenzacijskoga bazena Gusić polje u Brlogu do buduće HE Senj 2, potom gradnju HE Otočac i čitavog niza pratećih objekata - počet ćemo već u ožujku sljedeće godine.

To je, prvi put javno, obznanio predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, nakon što je u pratnji najbližih suradnika posjetio Kosinj.

- Držim ovo uistinu povijesnim trenutkom! "Kosinj" nije više utopija, on je stvarnost i samo pitanje tehnike i vremena, dodao je Koračević i izrazio žaljenje što se na tako nešto toliko dugo čekalo, jer se, kako je rekao, radi o golemom energetskom potencijalu.

- Projekt je vrijedan više od 600 milijuna eura i drugi je po vrijednosti otkako država Hrvatska postoji, prvi je tek nešto skuplji Plomin. HEP je spreman biti partner lokalnom stanovništvu, ponajprije u razvojnom smislu, rekao je Koračević. (J. CVITKOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter