HEP: 3. blok Plomina prihvatljivo utječe na zdravlje

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Utjecaj Termoelektrane Plomin C na zdravlje ljudi je prihvatljiv, a taj projekt je prostornoplanski usklađen s dokumentima najviše državne razine, navodi se u priopćenju HEP-a, kojim državna tvrtka odgovora na priopćenje Zelene akcije o njenoj tužbi Ustavnom sudu.

Podsjetimo, spomenuta ekološka udruga prošlog je tjedna izvijestila o nastavku pravne bitke protiv planirane termoelektrane snage 500 MW na uvozni ugljen: pred Ustavnim sudom, u suradnji s pulskom Zelenom Istrom, namjerava osporiti presudu Upravnog suda u Rijeci, kojom je odbijena njihova tužba protiv izdavanja tzv. okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

- Zahvat TE Plomin C ima uporište u Strategiji i programu prostornog uređenja te Strategiji energetskog razvitka RH. Ograničenje snage i uvjetovanje plina kao energenta u Prostornom planu Istarske županije nije u skladu s glavnim odrednicama razvitka infrastrukturnih sustava strategije i programa. Županijski plan, kao dokument nižeg reda, može samo utvrditi minimalne uvjete lokacije koje zahvat u prostoru mora zadovoljiti. TEP C, sukladno projektiranim parametrima i studiji utjecaja na okoliš, zadovoljit će kriterije znatno strože od važećih u europskoj direktivi 2001/80/CE, piše u priopćenju Elektroprivrede, koja na istočnoj obali Istre planira realizirati strateški državni projekt procijenjene vrijednosti od oko 800 milijuna eura. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter