Helsinki ne želi muzej Guggenheim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradska uprava Helsinkija odbila je prijedlog Muzeja i zaklade Solomon R. Guggenheim za izgradnju 140 milijuna eura vrijednog Guggenheim muzeja moderne umjetnosti u luci finske prijestolnice, navodeci kao glavni razlog velike troškove. Zakladu i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je americki industrijalac, sakupljac umjetnina Solomon R. Guggenheim, a zaklada nadgleda muzej u New Yorku, koji je dizajnirao Frank Lloyd Wright, te muzeje u Bilbau, Veneciji, Berlinu i Abu Dabiju.

"Gradska uprava odbacuje taj projekt", piše na gradskoj stranici Helsinkija. Finski ministar kulture Paavo Arhinmaki bio je izrazito skeptican prema pitanju financiranja projekta. Naime, 140 milijuna eura je potrebno za izgradnju i uredenje novog Guggenheima, a operativni troškovi muzeja bi se pokrivali iz javnih, privatnih i korporativnih sredstava. Arhinmaki je izrazio bojazan da bi finski porezni obveznici na kraju izdvojili oko 100 milijuna eura.

"Takoder treba razmotriti da li bi finski porezni obveznici uopce trebali financirati bogatu, multinacionalnu zakladu", kazao je ministar na svom blogu nakon predstavljanja projekta.

Direktor zaklade Richard Armstrong smatra da bi Helsinki imao veliku korist od Guggenheima jer gradu nedostaje kolekcija moderne umjetnosti. To bi, tvrdi, privuklo turiste. Helsinki su za novu lokaciju muzeja Guggenheim izabrali jer grad ima snažnu tradiciju u umjetnosti i dizajnu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter