Helga ce zauvijek ostati medu nama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebackom Mirogoj, u nazocnosti obitelji, kolega, prijatelja, poklonika, uz pjesmu "I'll be watching you" Stinga i uz glas Cynthije Hansell Bakic koja je otpjevala "Over the rainbow", u cetvrtak je sahranjena ponajveca dama što ju je Hrvatska televizija imala, spikerica, voditeljica, urednica Helga Vlahovic Brnobic.

Posljednjem ispracaju prethodila je dirljiva komemoracija u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva. Dvorana prepuna znanih televizijskih lica, uz kceri Helge Vlahovic i njene prijateljice Kseniju Urlicic, Vesnu Spincic Prelog, Jasminu Nikic, Željku Fattorini, a na bijelom platnu kratak film s isjeccima velike karijere i velikog života koji je posvjedocio o nekim dobrim vremenima kako televizije i medija, tako i našeg življenja.



- Ljudi nisu dobri samo zato što su mudri, vec su mudri zato što su dobri. Ti si svojom mudrošcu, vedrinom i dobrotom cinila život podnošljivim. Bila si prijateljica, a prijateljstvo se ne bira, ono biva, baš kao ljubav, kazao je, opraštajuci se od kolegice, prijateljice i mentorice Mladen Stubljar.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je da je Helga Vlahovic Brnobic bila najveca dama televizije, gradanske finoce, ona cijoj se ljudskoj velicini i profesionalnoj karijeri možemo samo pokloniti.



- Zbog odlaska Helge Vlahovic tuguju generacije gledatelja i novinara te cijela hrvatska kultura. Bila je prekrasna žena i pojava. Komunikativna, pametna i nenametljiva te snažnih uvjerenja u svoj stav, ali i s punim poštovanjem prema tudim stavovima, rekao je Duka.

Tome je dodao i da su gledatelji vjerovali svakoj Helginoj rijeci, baš kao i cinjenicu da su danas drukcija vremena. Jer, kako rece, Helga Vlahovic bila je sjajna i nezamjenjiva voditeljica nenadmašne dikcije, koja je govorila više jezika, za razliku od današnjih "zvijezda i zvjezdica" kratkog sjaja.



Oliver Mlakar je priznao da mu nakon 50 godina izlaženja pred publiku, mikrofone i kamere nikada nije bilo teže govoriti.

- Uživao sam raditi s Helgom. Kao kolegica, covjek, suradnica, bila je fantasticna, dobra, iskrena, poštena, nenametljiva. Puno sam govorio ovih dana o Helgi, cijelo vrijeme u stvari govoreci isto, jer ja sam osjecao prema njoj samo jedno - ja sam je volio, ona je voljela mene i mi smo bili ratni drugovi, pravi drugovi, kazao je Mlakar, predloživši da se s fotografije Helge Vlahovic skine crni flor "jer ce ona zauvijek ostati medu nama".

Oci su zasuzile za onog kratkog a velikog filma u kojem Helga Vlahovic pjeva i pleše, u kojem blista dok vodi "Jadranske susrete", "Nedjeljno popodne", "Euroviziju", emisije "Govorimo o zdravlju" i "Dobro jutro". A u filmu i isjecak iz jednog od prijenosa Novogodišnjeg koncerta i prekrasan, nezaboravan glas Helge Vlahovic Bernobic koja nam kazuje: "Kada postane preteško, sjetite se kako to kaže Scarlett O'Hara -  sutra je novi dan".

Helga Vlahovic Brnobic umrla je 27. veljace u 68. godini nakon teške bolesti. Posljednji put novogodišnji koncert iz Beca komentirala je prije dva mjeseca. Na Hrvatskoj televiziji provela je 42 godine, do umirovljenja 2006.


Podijeli: Facebook Twiter