Heda Gertner: Volim kuhati i rado jedem

Slikarica Heda Gertner (Arhiva)
Slikarica Heda Gertner (Arhiva)

Poznata pulska umjetnica, slikarica Heda Gertner, dobra je sugovornica ne samo o umjetnosti već i o kuharskim temama. Kuharski pribor kao i recepti za različita jela, ne nužno samo domaći ili nacionalni, nisu joj nepoznanica. Dapače, baš kao i njen višegodišnji stručni alat - kistovi i boje, olovke i tuš, mape i u posljednje vrijeme sve vjerniji "prijatelj" foto aparat.

- Volim kuhati i rado jedem. Kuhati sam počela rano, još kao dijete, uvijek je trebalo pomoći majci koja je radila. Davala bi mi zadatke kako da počnem ili završim koje jelo, a meni to uopće nije bilo teško, veli Heda.

U njenom sadašnjem svakodnevnom jelovniku često se nalaze jela od tijesta koja su nepresušno vrelo inspiracije.

- Paštu pripremam na sve moguće načine što danas i nije teško jer uz pomoć mnogih kuharica i TV kulinarskih emisija, ali i Interneta uopće nije teško pripremiti. Zato često, jer otkako sam u mirovini imam puno više vremena nego dok sam radila, kod kuće sama pripremam različite vrste tjestenine. Posebno njoke koje onda pripremam u različitim verzijama - s mesom, sirom, vrhnjem ili povrćem.

Tu su, naravno, još i rižoti, najrazličitija jela od krumpira, pečena jela a u zadnje vrijeme često radim jela od riba i mekušaca. Budući da sam ove zime počela loviti lignje, a što je jedan nov i poseban doživljaj, počela sam pripremati i razna jela od lignji. Jelo je tako ekonomično i svježe jer su lignje stigle direktno s mora pa još kad se spreme s ljubavlju, nema veće radosti za mene, veli naša sugovornica.

No, to ne znači da Heda ne posjećuje pulsku ribarnicu na kojoj se uvijek nađe različitih plodova mora. To je posebno veseli jer dok je bila zaposlena za to nije imala vremena.

- Često idem na tržnicu što me posebno raduje. Volim kupovati svježe i zdravo, voće i povrće prirodno tretirano čime najviše volim obradovati svoju unučicu. Voljela bih imati i mali vrt gdje bih sadila povrće. To mi je za sada još uvijek nemoguće, ali tko zna, možda jednog dana budem uživala u povrću iz vlastitih gredica, veli Heda.

Heda je vrsna crtačica i grafičarka u kojima su česti motivi konji i žene. Tko zna, ako jednog dana uistinu postane i vrtlarica, vjerojatno vrsna baš kao i slikarica, možda će se u njenim radovima naći i pokoja voćka i povrćka. Sudeći po njenom dosadašnjem angažmanu, upravo bi se tako nekako i moglo dogoditi. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter