Hebrangov krah = Sanaderov povratak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlaskom Ive Sanadera s položaja premijera i dolaskom Tomislava Karamarka na mjesto ministra unutarnjih poslova postalo je slobodnije djelovanje institucija pravne države, kazao je predsjednicki kandidat Damir Kajin u cetvrtak novinarima u Vukovaru.

Smatra, medutim, da bi se, "nakon kraha Andrije Hebranga na predsjednickim izborima", lako moglo dogoditi da se Sanader vrati u aktivnu politiku. Ako se to dogodi, Kajin predvida da ce Kosor biti primorana raspisati prijevremene parlamentarne izbore ne bi li sprijecila Sanaderovo eventualno unutarstranacko rovarenje.

Sanadera je neizravno spomenuo i kada je govorio o istragama protiv utjecajnih ljudi kazavši da je uvjeren da ce se "nešto istražiti ako se neki ne vrate u politiku". Ponovio je da bi one koje su se obogatili u pretvorbi trebalo zatvoriti na Goli otok jer je, po njemu, rijec o ljudima koji su pocinili zlocin prema državi i njenim gradanima.

Kazao je da su to bili odabranici vlasti te da su oni još uvijek uz vlast. Naglasio je da privatizacijski tajkuni drže financijsku osnovu države, ali i medije, te da sada žele postaviti i svog predsjednika, ne kazavši na kojeg kandidata konkretno misli.

Što se tice posljednjih otkrivanja korupcije u nekim državnim poduzecima, Kajin je rekao da bi premijerka Jadranka Kosor vjerojatno bila najsretnija kada se ni u što ne bi diralo.

Za Vukovar je rekao da je grad u koji dolazi sa strahopoštovanjem te da bi tom gradu trebalo pomoci i više no što mu se trenutno pomaže. Istaknuo je da bi sve zlocince iz Domovinskog rata trebalo kazniti, a sve druge prihvatiti. "Iako je bol velika, mržnju bi trebalo potisnuti jer, kako bi pomorci rekli, ploviti se mora, pa tako i živjeti", dodao je.

Kajin je prije susreta s vukovarskim gradonacelnikom Željkom Szabom i obilaska grada posjetio i Ovcaru, gdje je položio vijenac. Cvijece je položio i na Trpinjskoj cesti ispred spomenika Blage Zadre. Nakon Vukovara predsjednicki kandidat IDS-a zaputio se prema Novom Sadu, gdje ce se u petak sastati s lokalnim politicarima i nastupiti na vojvodanskim televizijskim postajama.


Podijeli: Facebook Twiter