Hebrang se kandidira, a ne namjerava poštovati Ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Andrija Hebrang se kandidira za predsjednika Hrvatske, a vec nakon službene kandidature najavljuje da nece provoditi zakone i poštivati Ustav", komentirao je predsjednik Stjepan Mesic posljednje izjave HDZ-ovog predsjednickog kandidata. Mesic je u cetvrtak posjetio Energetski institut "Hrvoje Požar" u Zagrebu, a nakon sastanka s njegovim ravnateljem Goranom Granicem, tijekom kojeg se razgovaralo o energetskoj situaciji u državi i regiji, obratio se novinarima.

- Kada netko kaže da ne bi poslao generale optužene za ratne zlocine u Haag, onda ta osoba jasno kaže da ne namjerava poštivati Ustav RH, u kojem stoji da Hrvatska suraduje sa sudom u Haagu. Isto tako, kada netko kaže da ne bi oduzeo odlicja dodijeljena generalima i vojnicima osudenima za ratne zlocine, tada ta osoba jasno kaže da ne namjerava poštivati hrvatske zakone. Jer, u njima stoji da se generalima koji su obešcastili uniformu koju nose odlikovanja trebaju oduzeti, rekao je Mesic te dodao da se u Hrvatskoj ne smije stvarati atmosfera u kojoj bi vladala volja pojedinaca ili grupa.

- Nema vladavine volje, nego samo vladavine prava, odnosno zakona. A znamo što u zakonima piše, rekao je Mesic te se osvrnuo i na politiku i poruke koje Hebrang upucuje prema Hrvatima iz BiH.

- Hrvati u BiH imaju svoju državu i njihov glavni grad je Sarajevo, a ne Zagreb. Ako ne ustrajemo na takvoj politici, nemamo pravo Srbima iz BiH govoriti da je i njihov glavni grad Sarajevo, a ne Beograd, rekao je Mesic.

Na pitanje želi li imenovati svog favorita medu kandidatima za hrvatskog predsjednika, Mesic je rekao da se nece upuštati u predizbornu kampanju nego ce se zalagati za politiku koja odgovara hrvatskim i europskim vrijednostima, dok ce se "kandidati koji inzistiraju na tim istim vrijednostima sami prepoznati".

Predsjednik je dodao da podržava uvodenje nekih novih poreza, poput poreza na dividendu, dok su neki drugi porezi potrebni, poput poreza na kapitalnu dobit, imovinu i nasljedstvo.

- Neki "majstori" su citave palace sagradili, a da za to nisu platili odgovarajuci porez. Takve stvari je potrebno promijeniti, zakljucio je Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter