Hebrang: Rebalansom cuvamo socijalni mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rasprava o prvom ovogodišnjem rebalansu proracuna, u kojem su rashodi umjesto smanjenja povecani za gotovo 900 milijuna kuna, u cetvrtak se u Saboru odvijala u pravoj predizbornoj atmosferi. Iako su redovni izbori tek za godinu i pol dana, nervoza na relaciji vladajuci-oporba bila je kao da ce se glasacke kutije otvoriti sutra: jedni druge optuživali su za nedostatak hrabrosti i laganje biracima, iskljucivali su se mikrofoni, izricale opomene pa i izbacivali zastupnici iz sabornice.

Premijerka Jadranka Kosor u uvodnom govoru, objašnjavajuci motive svoje Vlade za odustanak od drasticnih rezova, rekla je da se željelo zaštititi najosjetljivije kategorije stanovništva te da je izlazak iz krize na vidiku.

"Hrvatska nije Grcka, ona ima svoje javne financije koje vodi uredno, ispravno i transparentno i podmiruje sve svoje medunarodne i domace obveze. Hrvatskoj ne prijeti bankrot. I to jasno želim reci unatoc svim onima koji žele obmanuti javnosti pricama o tome da je trebalo duboko zarezati. Ali, naravno, bez hrabrosti da prstom upru u državni proracun i da kažu gdje to", rekla je Kosor.

Mnogi bi htjeli promjene, kazala je, ali je malo onih koji bi htjeli da se te promjene ticu baš njih.

Dijelile se kontre
Glavni opozicijski rival, šef SDP-a Zoran Milanovic u svom je govoru premijerki predbacio da je upravo ona ta koja je mjesecima govorila o bolnim rezovima i reformama, koje u konacnici nije imala snage provesti.

"Nemojte govoriti o bolnim rezovima ako ih ni u snu ne možete zamisliti i skupiti hrabrosti da ih provedete", rekao je Milanovic, a koju minutu nakon toga odmah dobio kontru ministra financija Ivana Šukera.

"Gospodine Milanovicu, vi ste taj koji ni danas nije imao hrabrosti reci javnosti što biste vi to srezali", predbacio je Šuker Milanovicu. Šef SDP-a doista i nije govorio o rezovima, ali je Vladu prozvao da i dalje zatvara oci pred krizom i radi nerealne projekcije.

"Kažete da je ovaj rebalans s rashodima od 120 milijardi kuna temelj i za 2011. godinu. Ljudi moji, pa gdje cete skupiti novac za takve rashode kad prihodi nece rasti nego u najboljem slucaju stagnirati?! A vec za ovu godinu deficit je 14 milijardi kuna. Gdje cete naci novac, tog novca nema", kazao je Milanovic. Šukera, koji mu je stalno dobacivao iz klupe, nazvao je poreznikom.

Najjasnije priznanje

U svojoj raspravi u ime Kluba HDZ-a Andrija Hebrang najjasnije je priznao da Vlada nije mogla ici u rezanje radnickih prava jer su se tome suprotstavili sindikati, nije mogla uvesti nove poreze jer su protiv toga bili poslodavci i banke, nije mogla rezati subvencije jer bi na ulicama imali traktore.

"Ovim rebalansom održavamo socijalni mir pred kraj socijalne krize", kazao je Hebrang dodavši još da "rebalans nije raden za crvene novinare ni za kolumniste-komuniste, ni za oporbu, nego za Hrvatsku", na što mu je Željko Jovanovic replicirao da to "nije rebalans za Hrvatsku, nego za ocuvanje HDZ-ovih fotelja". (Nataša BOŽIC, Zlatko CRNCEC/Novi list)

Oporbi iskljucivali mikrofone
U sabornici je dobro poznata praksa da se ponekad, u žaru rasprave, neki vragolasti zastupnik osveti onome iz druge politicke opcije iskljucivanjem mikrofona u trenutku dok on govori. No u cetvrtak je takvih slucajeva bilo više nego ikada ranije.

U prvim satima rasprave niti jedan oporbeni zastupnik nije mogao govoriti bez stalnog iskljucivanja mikrofona, šefu oporbe Zoranu Milanovicu ton je iskljucen u više navrata dok je govorio u ime kluba, zastupnica SDP-a Željka Antunovic požalila se predsjedniku Sabora zbog toga, ali joj je ovaj odgovorio da "ionako nije govorila o temi", a Dragutin Lesar nakon višekratnog iskljucivanja zavapio je "što je ovo, jel' to povratak s ljetnog odmora uzrokuje ovoliku kolicinu bezobrazluka u iskljucivanju mikrofona".


Podijeli: Facebook Twiter