Hebrang protiv Thompsona, a za Tita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suceljavanje predsjednickih kandidata u sklopu u cetvrtak održanog Vikend media fashiona u Zagrebu proteklo je u znaku Andrije Hebranga. Pored Vesne Pusic, Ive Josipovica i Vesne Škare Ožbolt, Hebrang je u nekoliko navrata svojim odgovorima izmamio najvece reakcije publike.

"Ništa što je u interesu Hrvatske nije mi strano", rekao je Hebrang odgovarajuci na pitanje bi li se ikada koristio ostavštinom Josipa Broza Tita provodeci vanjsku politiku kao predsjednik države. Dodao je i da ne bi otišao na koncert Marka Perkovica Thompsona, ne zbog njegove glazbe, nego zbog pratece ikonografije, od koje bi se, smatra, Thompson morao javno ograditi. Hebrang je zanimljivu reakciju publike izazvao i kada se složio sa svim drugim kandidatima da Neven Jurica nikada nije smio biti imenovan na mjesto veleposlanika pri Vijecu sigurnosti.

Svi kandidati složili su se da nije potrebno širiti ovlasti predsjednika Republike. Razlog zbog kojeg bi sazvali prvu sjednicu Vlade po dolasku na vlast kod svih je bio razlicit: za Pusic je tako prioritet poraditi s Vladom na mogucnosti povlacenja što više novca iz proracuna EU-a; Hebrang bi radio na konkurentnosti hrvatskog proizvoda; Josipovic bi sazvao tematsku sjednicu Vlade zbog borbe protiv korupcije, a Vesna Škare Ožbolt radi izrade strategije razvoja zemlje za iducih 25 godina. Jedino bi Vesna Pusic ponovno pokrenula postupak pred ustavnim sudom zbog ocjene ustavnosti kriznog poreza.


Podijeli: Facebook Twiter