Hebrang: Procesuirati komunisticke zlocine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komemoracijom bleiburškim i žrtvama križnog puta pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obilježena je danas na bleiburškom polju 66. obljetnica najveceg stradanja hrvatskog naroda u povijesti s porukom da treba pronaci i kazniti krivce, a grobišta žrtava istražiti i dostojno obilježiti.

Izaslanik Hrvatskog sabora Andrija Hebrang rekao je da su na Bleiburgu i Križnom putu ubijeni nevini civili drugacijeg svjetonazora koji nisu imali pravo na obranu, grob ni pokop. "Ubili su njihova tijela, vezana žicom koja i danas svjedoci na kakav su nacin ubijeni, a njihove su kosti trebale zastrašiti preživjele", rekao je Hebrang.

"Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost cesto ju je osuden ponavljati", porucio je Hebrang.  Zastrašujucim je nazvao pokušaje zataškavanja komunistickih zlocina na Bleiburgu tvrdnjom da se radilo o poraženim vojnicima. " No, medu njima su se nalazili žene, starci, djeca i svecenici", kazao je Hebrang.

Po njegovim rijecima postoje dokazi da je Josip Broz Tito dao nalog za likvidacije. Ustvrdio je da za žrtve nije ucinjeno sve što se moglo, pa je vlada osnovala ured koji ce istražiti njihova grobišta i dostojno ih obilježiti. "U Europsku uniju moramo uci s rašcišcenom prošlosti i podignute glave, porucio je Hebrang dodavši kako postoje otpori procesuiranju komunistickih zlocina, koji se skrivaju iza antifašizma.

Izaslanik hrvatske vlade, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je Bleiburg simbol gubilišta hrvatskog naroda na kojem su s rijetkom bescutnošcu ubijeni civili, žene, djeca i starci koji su se tamo zatekli i bez prava na obranu.

Izrazivši sucut njihovim obiteljima u ime vlade, Karamarkov spomen premijerke Jadranke Kosor izazvao je brojne zvižduke i komentare okupljenih te skandiranje generalu Anti Gotovini.

"Oni koji negiraju zlocine ponovno ih cine, jer se Europa ocitovala o totalitarnom komunistickom sustavu i njegovim zlocinima, a ovdje smo okupljeni da bismo izrazili svoju bol i nezadovoljstvo neprocesuiranjem zlocina", porucio je Karamarko koji se založio za afirmaciju Tudmanove Hrvatske kao slobodne, samostalne i suverene države te Domovinskog rata kao legalnog i legitimnog.

Predstavnik hrvatskog naroda u BiH Božo Ljubic istaknuo je da žrtve Bleiburga i križnog puta, najvece u hrvatskoj povijesti, nisu bile uzaludne i bile su putokaz u Domovinskom ratu, ali i opomena. Upozorio je da Hrvati u BiH ponovno prolaze križni put jer ih se želi izbaciti iz ustava.

Predstavnik Pocasnog bleiburškog voda Krešimir Miletic ustvrdio je da se hrvatski heroji i žrtve prikazuju kao zlocinci, a agresori pretvaraju u ugledne gradane koji sudjeluju u upravljanju hrvatskom državom. "U Hrvatskoj je na djelu upravljacka elita vecinom naslijedena iz jugoslavenskog komunistickog sustava u velikom dijelu anacionalna i korumpirana", rekao je Miletic.

Na komemoraciji se okupilo nekoliko tisuca hodocasnika, a prema nekim procjenama nešto manje nego prijašnjih godina. Nakon molitve za žrtve bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju je izrekao imam iz Gunje Idriz Bešic, svetu misu predvodio je križevacki biskup Nikola Kekic.

Izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, braniteljskih, domovinskih, iseljenickih i drugih udruga položila su vijence na spomenik žrtvama bleiburške tragedije.

Tijekom komemoracije medu novinarima se proširila informacija da je austrijska policija uz zabranu isticanja ustaškog znakovlja zabranila i isticanje slike hrvatskog generala Ante Gotovine, nepravomocno osudenog na haaškom tribunalu.

Hina je iz izvora u austrijskom saveznom ministarstvu unutarnjih poslova danas doznala da nema nikakvih zakonskih uporišta po kojima bi se zabranilo isticanje slike Ante Gotovine u Austriji i da takve zabrane, shodno tome, nema.
Izvor je Hini rekao da "prvi put cuje za informaciju da su slike Ante Gotovine zabranjene".


Podijeli: Facebook Twiter