Hebrang optužio Josipovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka predsjednika Ive Josipovica da primi predstavnike udruga poljoprivrednika i tako se umiješa u pregovore Vlade i prosvjednika izazvala je veliko nezadovoljstvo u Vladi i HDZ-u. Na obje adrese smatraju da predsjednik Republike na taj nacin izlazi izvan svojih ustavnih ovlasti.

Josipovic je, podsjetimo, primio prosvjednike u subotu navecer, no to nije bila prva njegova akcija vezana uz poljoprivrednike: dva dana ranije u Bruxellesu je izjavio da im se mora isplatiti ono što je ranije obecano i s cime su ljudi racunali, ocijenivši da je to bit pravedne države.

Njegovo miješanje u odnose Vlade i prosvjednika u nedjelju je ponovno naišlo na otvorenu kritiku ministra poljoprivrede Petra Cobankovica, kojeg, kako je kazao, nakon Josipoviceva sastanka s prosvjednicima nitko uz Ureda predsjednika nije kontaktirao.

Jednako oštar bio je i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji je odmah nakon što je Josipovic stupio na predsjednicku dužnost postao vjerojatno njegov najžešci kriticar na hrvatskoj politickoj sceni.

Predsjednikovo primanje seljackih voda uvjerilo je Hebranga da Josipovic namjerno opstruira Vladu i HDZ.

- Sada je potpuno jasno zašto su mediji, obavještajni aparat i odredeni politicki krugovi poduzeli apsolutno sve da bi Josipovica doveli na Pantovcak. Cilj im je bio predsjednik ljevicar koji ce raditi protiv naše desne Vlade i prije parlamentarnih izbora dizati rejting ljevici.

- I Mesic je imao granica. Josipovic govori da pravedna država ispunjava svoja obecanja. Svi smo mi, naravno, za pravdu. Njegova je politicka odgovornost ravna nuli jer ne mora on rješavati gospodarske i socijalne probleme, nego Vlada na koju Josipovic radi pritisak i otežava joj pregovore sa seljacima, zakljucuje Hebrang.

U Uredu predsjednika, medutim, odbacuju ocjene da se radi o pritisku na Vladu te isticu da je Josipovic jasno dao do znanja prosvjednicima da on nema ovlasti da im pomogne i da trebaju otvoriti još jednu rundu pregovora s Vladom i ministrom Cobankovicem.


Podijeli: Facebook Twiter