Hebrang Kosor prijeti tužbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvali su me neki važni clanovi predsjedništva HDZ-a, raspitivali su se i dali mi podršku, rekao je Jerko Rošin dan nakon što ga je povjerenstvo HDZ-a za Splitsko-dalmatinsku županiju izbrisalo iz stranke. Ne znamo tko se sve javio Rošinu, no potpredsjednik stranke Andrija Hebrang kazao nam je da je on nazvao nekadašnjeg stranackog kolegu.

- Pitao sam ga o cemu se tocno radi. Ako je izbacen zbog nastupa u medijima onda je to šokantno i potpuno neprihvatljivo za HDZ, ako hocemo biti demokratska stranka. Nitko ne može biti izbacen iz HDZ-a zato što je nešto govorio o izborima zato što se još uvijek predsjedništvo stranke nije sastalo i zauzelo stav o toj temi

Uostalom, dobar dio clanova predsjedništva slaže se s Rošinom da je, primjerice, koalicija s Kerumom bila nož u leda HDZ-u, o cemu nas je nekolicina i javno progovorila, rekao nam je Hebrang koji i dalje inzistira da se na dnevni red sjednice stranackog predsjedništva stavi sveobuhvatna analiza izbornih rezultata.

Ali, još puno više nego slucaj Rošin, Hebranga je uzrujao tekst u novom broju tjednika Globus u kojem "bliski suradnik Jadranke Kosor" govori o protivnicima predsjednice HDZ-a.

Za Hebranga se na naslovnici kaže da je "dvolican podlac", a u tekstu "izvor blizak predsjednici stranke" prica da se Hebrang sada zalaže za demokratizaciju HDZ-a dok se u kampanji nije uopce angažirao. Usto se Hebrangu pripisuje i svojedobni bijeg u HIP.

- Ovakvog teksta o pojedinim ljudima u HDZ-u nije bilo još od vremena Imperijala. Ne mogu vjerovati da bilo tko iz užeg tima predsjednice HDZ-a govorio na moj racun ovakve objede i laži. Zato zahtijevam od Jadranke Kosor da osobno demantira taj tekst u Globusu, a u slucaju da to ne ucini onda cu zadovoljštinu potražiti sudskim putem, kazao nam je ogorceni Hebrang.

Dodao je da se tijekom kampanje nije održala niti jedna sjednica predsjedništva, pa se tako nije niti mogao odazvati, a da su ga kolege pozvale na svega jedan skup što je prihvatio.

- Kad me Martina Dalic pozvala na skup u Pisarovinu spremno sam se odazvao i pred tisucu ljudi govorio sam odmah prije nje i velicao HDZ. A što se tice HIP-a, cim je Miroslav Tudman, koji je sada stalno u pratnji Jadranke Kosor, odlucio da HIP iz udruge pretvori u stranku, ja sam se povukao i opet aktivirao u HDZ-u, istice Hebrang.

Predsjednica HDZ-a boravila je u petak u Splitu gdje se sastala s radnicima Salonita. "Ovo nije stranacki skup i danas ovdje nema politike", odgovorila je na novinarsku zamolbu da komentira Rošinovo brisanje.

Medutim, iskusni HDZ-ovci s puno politickih utakmica u nogama uvjereni su da je Jadranka Kosor u Split iskljucivo došla kako bi na licu mjesta smirivala stanje u lokalnom ogranku HDZ-a. (D. CIGLENECKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter