Heavy metal i kiparstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da se ekstremni metal i kiparstvo mogu spojiti prošli je tjedan pokazao Mario Devcic, pjevac i frontman grupe Nailed koji je u caffe baru Mimoza izložio svoje figure.

Prostor koji je poznat kao mjesto za koncerte i slušaonice, pretvorio se za jednu noc u galeriju u kojoj se kroz Devciceve radove i žestoku glazbu koja je dolazila sa zvucnika mogla osjetiti patnja, bespomocnost i tuga. Njih je, kako je na otvaranju primijetio Zlatko Gotovac, Devcic uspio nadvladati te pretociti u kreativnom smislu.

"Devciceva dobronamjernost i jasan stav, garancija su da ovi radovi predstavljaju tek uvodne crtice u smislu onoga što nas od ovog autora išcekuje u buducnosti", poželio je Gotovac.

Na Devcica su, što se itekako vidi, utjecale ratne strahote. One su, kako je primijetio Gotovac kod njega i kod drugih ostavile puno gorkih trenutaka, koji su se preslikali u njegove kreacije, groteskne prikaze mahom sazdane u krutim materijalima. Na taj nacin oni simboliziraju težak, ali izvediv odmak u odrastanju i izgradivanju samosvijesti, objasnio je Gotovac.

Osim iz grupe Nailed Devcic je poznat i iz grupa Skepsis Positive i Crown Hunt, tri jaka benda pulske underground scene koji su se pojavili u zadnjih desetak godina.


Podijeli: Facebook Twiter