HDZ znao sve o prodaji INA-e MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polancec u studenom 2008. godine na sjednici predsjedništva HDZ-a detaljno je informirao svoje kolege iz vrha stranke o tome kako teku pregovori s MOL-om o dionickom ugovoru u Ini te što bi s tim trebala dobiti hrvatska država, a što madarska naftna kompanija.

Vodstvo HDZ-a tom je prilikom doznalo i o planovima da se iz Ine izdvoji plinski biznis i o uvjetima pod kojima ce država postati iskljucivi vlasnik skladišta Okoli i tvrtke Prirodni plin, za uvoz plina u Hrvatsku. Sve je ovo vidljivo iz prezentacije što ju je Polancec pripremio za sjednicu predsjedništva HDZ-a, a ciju nam je vjerodostojnost on osobno potvrdio.

Nazocna i Kosor

– Da, na sjednici predsjedništva doista sam rekao sve što je u toj prezentaciji, rekao nam je Polancec kad smo ga pitali o autenticnosti ovog dokumenta. Podsjetimo, na Badnjak 2008., dakle mjesec i pol dana nakon spomenute sjednice predsjedništva, Polancec je takoder i na sjednici Vlade ministre izvijestio o tome kako ce se ubuduce upravljati Inom i koliko ce clanova uprave imati MOL, a koliko hrvatska država.

Na obje te sjednica nazocila je i današnja premijerka Jadranka Kosor. Iz prezentacije pripremljene za predsjedništvo HDZ-a može se zakljuciti da su svi vodeci ljudi stranke, tri mjeseca prije sklapanja ugovora, znali, primjerice, da ce MOL dobiti pet od devet clanova nadzornog odbora. Što je još važnije, Polancec im je otkrio da bi u upravi od šest clanova i Vlada i MOL imali po trojicu, ali da je, u slucaju omjera 3:3, odlucujuci glas predsjednika uprave kojeg imenuje MOL.

Prema prezentaciji, MOL je je pristao na izdvajanje plinskog biznisa, na to da pet godina ne može svojim dionicama raspolagati bez suglasnosti hrvatske Vlade kao i da nakon tog roka Vlada ima pravo prvokupa, te da Hrvatska može otkupiti MOL-ove dionice Ine ukoliko netko preuzme madarsku kompaniju.

Plinski biznis

Polancec je pojasnio da MOL pristaje na to ako mu se omoguci konsolidacija Ine odnosno ukljucivanje njezinog prihoda u MOL-ove poslovne knjige, a to je bilo moguce samo na dva nacina – ako MOL postane vecinski vlasnik Ine ili ako dobije vecinu u nadzornom odboru.

Na kraju je u ugovor ušla druga solucija jer Vlada nije željela prodavati svoje dionice Ine. Inace, uvodno na sjednici predsjedništva HDZ-a Polancec je predložio kolegama da se zamrznu pregovori oko zamjene dionica jer je madarska država postala korisnik potpora MMF-a. Pritom je nekadašnji potpredsjednik Vlade i clan predsjedništva HDZ-a istaknuo da se uz redefiniranje dionickog ugovora treba riješiti i pitanje plinskog biznisa.

Kao argument da država preuzme taj posao koji bi u pocetku donosio gubitke naveo je to bi se na taj nacin osigurala niža cijena plina na hrvatskom tržištu umjesto da plin vec do 2011. dosegne tržišnu vrijednost. (Dražen Ciglenecki, Jagoda Maric)


Neka visi Pedro
- Sve kljucne odluke donesene su na predsjedništvu HDZ-a i na užem kabinetu Vlade. Nije mi jasno kako sam opet samo ja osumnjicen, izjavio je Polancec nedavno kad je u javnost dospio istražni nalog iz kojeg se vidi da ga DORH tereti za pomaganje u pocinjenju kaznenog djela, a vezano za navodno mito što ga je Sanader dobio od MOL-a.


Podijeli: Facebook Twiter