HDZ želi Šterna za gradonačelnika Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ-ova grozničava potraga za kandidatom za gradonačelnika Zagreba svela se na jedno ime – Davora Šterna. U glavnoj oporbenoj stranci žele da ih taj nekadašnji ministar gospodarstva i predsjednik uprave Ine zastupa na idućim lokalnim izborima u borbi s Milanom Bandićem, Rajkom Ostojićem, Vladimirom Ferdeljijem i drugim gradonačelničkim kandidatima.

To su nam potvrdili u vodstvu HDZ-a, ističući da bi idućeg tjedna Štern trebao postati i službeni kandidat te stranke. On, međutim, to zasad negira.

"Činjenica je da sam razgovarao s ljudima iz HDZ-a, u prvom redu o programu koji bismo ponudili građanima. Mogu reći da ću vrlo vjerojatno biti na HDZ-ovoj izbornoj listi, želim kao vijećnik ući u Gradsku skupštinu jer mislim da bih tamo mogao dati doprinos za Zagreb. No, kandidat za gradonačelnika neću biti", rekao nam je Štern.

Upitali smo ga još jednom je li to njegova definitivna odluka i ponovio nam je da se neće kandidirati za gradonačelnika.

U HDZ-u su unatoč tome optimistični i vjeruju da su napokon pronašli adekvatnog čovjeka s kojim mogu ući u utrku u Zagrebu, premda Štern nije član stranke.

"Ništa, doduše, još nije konačno, ali Štern nam je rekao da će prihvatiti kandidaturu. Mislimo zato da će tako i biti", procjenjuje naš izvor blizak predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Šterna se još prošlog ljeta počelo spominjati kao mogućeg gradonačelničkog kandidata. Navodno ga je Karamarku predložio bivši premijer Nikica Valentić koji je odbio kandidaturu. Ali nakon, a i prije Šterna, u HDZ-u i u medijima baratalo se nizom uglednih imena.

U tom su se kontekstu našli Drago Prgomet, Domagoj Milošević, Milan Kujundžić, Miroslav Blažević, Zlatko Vitez, Zvonimir Boban, Dražen Siriščević... Čak je i aktualni gradonačelnik Bandić dugo kotirao kao potencijalni HDZ-ov kandidat i to već u prvom izbornom krugu. Tu je, međutim, soluciju Karamarko višekratno demantirao.

Šternov je zadnji politički angažman bio vezan uz HSLS. U tu se stranku učlanio 2006. godine i bio je gospodarski savjetnik tadašnje predsjednice Đurđe Adlešič. HSLS je Štern napustio u srpnju 2010. godine, nezadovoljan odlukom novog predsjednika Darinka Kosora o povlačenju stranke iz Vlade Jadranke Kosor.

Nekoliko mjeseci kasnije, Štern je imenovan predsjednikom Nadzornog odbora Ine i tu je ostao do studenog prošle godine. Tijekom dva desetljeća Štern se naizmjenično, a povremeno i paralelno, bavio politikom i poduzetništvom.

Obično ga se, zajedno s Franjom Gregurićem, Nikicom Valentićem, Zlatkom Matešom, Mladenom Vedrišem i još nekima, svrstavalo u takozvanu tehnokratsku frakciju HDZ-ove vlasti.

Riječ je o osobama koje se svjetonazorski dosta razlikuju od Karamarka, pa tako ni Štern nikad nije bio poznat po tvrdoj nacionalnoj i klerikalnoj retorici. (D. Ciglečki/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter