HDZ: Za krizu lijekova kriva Županija i uprava bolnice

Marino Roce (D. ŠTIFANIĆ)
Marino Roce (D. ŠTIFANIĆ)

Marino Roce, predsjednik županijskog ogranka HDZ-a, i Zrinko Kajfeš, predsjednik pulskog ogranka, na konferenciji za novinare upozorili su na loše stanje pulske Opće bolnice, za što odgovornima smatraju vlasnika bolnice, odnosno županijsku vlast i nadležno Ministarstvo zdravlja.

- Odgovornost je vlasnika bolnice, dakle Istarske županije i Ministarstva zdravlja, za kvalitetno upravljanje bolnicom. Usto, lokalna vlast u Istri dio je Kukuriku koalicije koja je na vlasti u državi pa samim time drže i škare i platno u svojim rukama jer svaki građanin Istre zaslužuje kvalitetnu zdravstvu skrb kao i ostali građani Hrvatske. Posljednja kriza s nedostatkom lijekova samo je rušenje vjere u zdravstvo što se čini već 20 godina jer takve riječi utječu na građane. Za te događaje krivi su Županija i Upravno vijeće bolnice koji nisu osigurali lijekove, rekao je u uvodu Marino Roce, predsjednik županijskog ogranka HDZ-a, koji međutim nije želio komentirati spekulacije o smjeni ravnatelja bolnice Lemsa Jerina.

HDZ-ovci su upozorili da je županijska lokalna vlast prije optuživala državnu za probleme u bolnici, a sada, kada je na vlasti, problemi se i dalje gomilaju. Pritom je Kajfeš istaknuo da Županija bira upravu bolnice, ravnatelja i Nadzorni odbor, te treba preuzeti odgovornost za poslovanje bolnice.

- I Županija i Ministarstvo zdravlja bježe od odgovornosti i ne koriste mehanizme koji su im na raspolaganju da zaustave generiranje problema. To sigurno nije za dobrobit žitelja Istre kojima je razina usluge pala jako nisko. U predizborno vrijeme svašta se obećavalo Istri, a stanje je još i gore, rekao je Kajfeš.

Predsjednik pulskog ogranka HDZ-a za kraj je istaknuo da je Županija na čelne funkcije bolnice postavila ljude koji godišnje trebaju okrenuti 450 milijuna kuna proračuna pulske bolnice, a očito to ne znaju, te bolnica još i plaća penale na dugove. Ili ne znaju upravljati proračunom, rekao je Kajfeš, ili dio te love curi u nekakvu Pazinsku jamu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter