HDZ Umaga: Poljoprivrednici Umaštine oštećeni

Jurica Šiljeg i Marijan Grbac (T. KOCIJANČIĆ)
Jurica Šiljeg i Marijan Grbac (T. KOCIJANČIĆ)

Zbog nerealizacije dijela natječaja za zakup i u cijelosti za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta oštećene su brojne obitelji na Umaštini. Da su stručne službe Grada Umaga na vrijeme reagirale i slale točne podatke Državnom odvjetništvu, moglo se napraviti puno više, ustvrdili su na konferenciji za novinare članovi umaškog HDZ-a – predsjednik dr. Jurica Šiljeg i Marijan Grbac. Šiljeg je kazao da gradonačelnik Vili Bassanese nije govorio istinu kada je u medijima za propuste oko tog natječaja okrivio povjerenstvo, a prozvao čak i DORH. Također, naglasio je, budući da se više neće moći kupovati državna zemlja, Grad može od oštećenih poljoprivrednika očekivati tužbe.

Šiljeg je podsjetio na kronologiju, kada objava natječaja za zakup, raspisanog u rujnu prije četiri godine, nije bila po Zakonu o

poljoprivrednom zemljištu jer tekst imao popis parcela, niti odredbu koja upućuje ponuditelje da je popis objavljen na oglasnoj ploči Grada. Unatoč tom propustu, Županijsko državno odvjetništvo u Puli smatralo je da se postupak može provesti jer RH ne gubi vlasništvo. Odluka Gradskog vijeća o izboru najpovoljnijih ponuditelja donesena je u srpnju 2010. U ŽDO poslano je 106 ugovora, za 33 je dobivena pozitivna suglasnost, a za 73 ugovora je odbijena. Naknadno se uspjelo ishoditi suglasnost još za 29 ugovora o zakupu (koji su potpisani prošli tjedan), jer je ŽDO pozvalo Grad na ispravak podataka i dodatne provjere. Inače, kazao je čelnik HDZ-a, Grad je pozvan na ispravak još u lipnju 2011., a reagiralo se tek u rujnu 2012.

- Sada, nažalost, 44 ugovora nije moguće sklopiti i ispraviti. Zato dio natječaja treba poništiti, rekao je Šiljeg i dodao da će se o tome vijećnici raspravljati opet u četvrtak. Odgovorni su po njemu gradonačelnik i stručna služba, odnosno njen pročelnik. Svi propusti i za zakup i za prodaju, kod koje su napravljene iste greške kod objave natječaja, mogli su se ispraviti da se reagiralo na vrijeme. Trebalo je na vijeću predložiti poništenje natječaja i donošenje nove odluke. Sada je to nemoguće učiniti jer je Ministarstvo poljoprivrede u siječnju 2012. odlučilo da se državna zemlja više neće moći kupiti. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter