HDZ-u sva tri zastupnika dijaspore?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica o glasovanju hrvatskih državljana koji ne žive u Hrvatskoj ugraden JE u nacrt prijedloga ustavnih promjena. Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je prihvatio predloženu izmjenu clanka 45. kojim se ureduje da pripadnici hrvatske dijaspore mogu glasovati iskljucivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu i da imaju pravo izabrati tri zastupnika «u skladu sa zakonom».

Taj dodatak jedan je od razloga zadovoljstva HDZ-a dogovorom Kosor - Milanovic. Osim što su postigli da 11. izbornu jedinicu ubace u Ustav tako da je SDP ako preuzme vlast ne može ukinuti u izbornom zakonu, HDZ je za sebe zadržao pravo da odredi izborni model u jedinici koja obuhvaca hrvatske državljane s prebivalištem izvan Hrvatske. To, naime, nije bio predmet dogovora premijerke i predsjednika SDP-a.

U HDZ-u isticu da još nisu odlucili kakav ce model primijeniti u 11. jedinici, ali gotovo je sigurno da ce posegnuti za rješenjem prema kojem sva tri zastupnika pripadaju listi s najvecim brojem glasova. S obzirom na to da je vrlo teško ocekivati da ce se u dijaspori, u prvom redu u BiH, u dogledno vrijeme pojaviti politicka opcija koja bi postala jaca od HDZ-a, ovakvim bi izbornim modelom HDZ zacementirao tri zastupnika dijaspore.

Isti model, pobjednik uzima sve, ubuduce ce se koristiti i pri izboru zastupnika srpske nacionalne manjine, što je vec usuglašeno izmedu HDZ-a i SDSS-a.


Podijeli: Facebook Twiter