HDZ u strahu od eurofobicne dijaspore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ predlaže da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji organizira samo u Hrvatskoj zato što se u vecinskoj stranci pribojavaju da bi hrvatska dijaspora mogla omesti ulazak naše zemlje u EU. To se moglo zakljuciti u utorak navecer iz izjave potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem je HDZ prezentirao svojim koalicijskim partnerima prijedlog ustavnih promjena što ga je u petak prihvatilo predsjedništvo HDZ-a.

"Referendum o pristupanju Uniji je specificna situacija u kojoj svaka zemlja prema svojim prilikama nastoji olakšati donošenje referendumske odluke i smanjiti moguca eurofobicna iznenadenja. Nece se moci glasati izvan Hrvatske", rekao je Šeks novinarima. U HDZ-u, dakle, cini se, procjenjuju da su hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske vecinski protiv pristupanja Hrvatske EU-u pa ce biracka mjesta za referendum biti otvorena samo u zemlji. Pretpostavlja se ocigledno da nece biti puno pripadnika dijaspore koji ce imati volje doputovati u Hrvatsku da bi se referendumski izjasnili o Uniji.

Na naše pitanje hoce li ovakvo organiziranje pristupnog referenduma imati posljedice i za izborni proces Šeks je odgovorio da se konzumacija birackog prava ureduje zakonom. "U Ustavu je odredba da ce se glasanje hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske urediti zakonom. Može to biti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na drugi nacin", odbio je Šeks povezati referendum i izbore. No, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da se tu radi o istim stvarima. "To onda treba unificirati. Ako ovakvo rješenje vrijedi za referendum, onda treba vrijediti i za neke druge izborne postupke, a o tome moramo razgovarati", rekao nam je Pupovac.


Podijeli: Facebook Twiter