HDZ-u šest mandata, SDP-u pet, Laburistima jedan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) do ponoci je obradilo više od 96,4 posto mjesta na kojima se glasalo za prve hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, a kao i prema prvim neslužbenim rezultatima najviše je glasova dobila HDZ-ova koalicijska lista, slijede SDP s partnerima te Laburisti, a konacni rezultati ocekuju se danas u podne.

Koalicija HDZ, HSP AS, BUZ osvojila je prema rezultatima u ponoc 32,99 posto ili 233.227 glasova, druga je lista SDP, HNS, HSU s 31,77 posto ili 224.632 glasa, a Laburisti treci s 5,75 posto ili 440.632 glasa.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da u podjeli mjesta sudjeluju liste koje su osvojile najmanje pet posto glasova. No, prije nego što se obrade podaci sa svih birackih mjesta nije želio govoriti koja je stranka ili koalicija dobila koliki broj mjesta u Europskom parlamentu.

"D'Hondt je osjetljiv sustav i mali broj glasova može utjecati", kazao je Hrvatin najavljujuci da ce konacni rezultati izbora biti poznati danas, najvjerojatnije do podneva.

S obzirom na to da su ovi izbori prvi na kojima se primjenjuje i sustav tzv. preferiranih glasova Hrvatin je podsjetio da u tu skupinu ulaze kandidati koji su osvojili najmanje 10 posto od broja glasova koje je dobila neka lista, dok ostali ulaze redosljedom na listi.

Prema raspoloživim podacima najviše preferirane glasove na HDZ-ovoj koalicijskoj listi dobila je predsjednica HSP-a dr. Ante Starcevic Ruža Tomašic – 61.774, a slijede Andrej Plenkovic (35.802) i nositeljica liste Dubravka Šuica (29.663).

Na SDP-ovoj listi po preferiranim glasovima prošao je samo nositelj Tonino Picula, cije je ime, uz listu, zaokružilo 105.681 birac ili 47,05 posto glasaca te liste.

Medu laburistima dovoljan broj preferiranih glasova dobio je jedino nositelj Nikola Vuljanic (6.192 glasa).

Od stranackih lista najbliže izbornom pragu bili su koalicija HSS-HSLS s 3,94 posto, a slijedi lista istarskog župana Ivana Jakovcica s 3,82 posto ili 27.024 glasa.

Na izbore je izašlo 745 tisuca biraca, odnosno 20,76 posto birackog tijela, dok je nevažecih listica bilo 5,08 posto što je po Hrvatinovim rijecima zanemariv broj s obzirom na najvece i najkompliciranije glasacke listice do sada.

Najveci odziv bio je u Požeško-slavonskoj županiji (26,44 posto), a najmanji u Medimurskoj (16,38 posto).

Iako je odziv bio niži od ocekivanog, Hrvatin je kazao da su izbori prošli u povoljnoj "opcoj klimi", bez znacajnijih problema ili ekscesa. Izuzetak su dva slucaja vrijedanja na birackim mjestima u Berlinu i kod Petrinje te gužva do koje je došlo prilikom isplate honorara clanovima birackog odbora na jednom glasackom mjestu u Velikoj Gorici.

Hrvatin je podsjetio da je na izborima radila "vojska" od preko 70 tisuca ljudi, kao i da ce se zadnja biracka mjesta zatvoriti oko 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu na zapadnoj obali SAD-a.

Karamarko: Ovo je tek pocetak

U stožeru HDZ-a nakon prvih rezultata DIP-a zavladalo je oduševljenje, ali i neskriveno iznenadenje rezultatima. Kako komentiraju HDZ-ovci, njihova dobra prolaznost za sada nije posljedica cinjenica da su dobili neke nove birace vec cinjenica da biraci SDP-a i koalicije nisu izašli na izbore. Jednom rijecju, HDZ-ovci komentiraju: "Posložilo nam se".

– Ovo je tek pocetak. U godinu dana smo od ponora poraza na parlamentarnih izbora došli do ovdje, ali idemo dalje. Uskoro su lokalni izbori za koje cemo se pripremiti kao i za ove i 19. sijecnja ocekujem još jednu pobjedu. HDZ je jedina stranka koja je do kraja na liniji obrane nacionalnih interesa. Lopovluk i kriminal istjerali smo iz stranke, a vratili poštenje, prošli smo katarzu. Pozivam sve clanove da svoju energiju i ljubav iskazuju i ubuduce, porucio je predsjednik HDZ-a. Karamarko se na kraju svojeg govora zahvalio i partnerskim strankama, HSP dr. Ante Starcevic i Blok umirovljenici zajedno.

Milanovic cestitao HDZ-u na izbornoj pobjedi
 
Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanovic veceras je cestitao koaliciji HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starcevic i Bloku umirovljenici zajedno na šest osvojenih zastupnickih mjesta u Europskom parlamentu, nasuprot pet koliko je izborila koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a.

"Glasovi su izbrojani i ne preostaje ništa drugo nego da cestitam onima koji su dobili više, koji su pobijedili na ovim izborima, koaliciji HDZ-a, HSP dr. AS i BUZ-a", porucio je Milanovic u SDP-ovoj središnjici gdje je saslušao nepotpune izborne rezultate Državnog izbornog povjerenstva.

Naglasio je da su izbori uvijek neizvjesni, ali da je ocekivao bolji rezultat.

Tomašic: Moj rezultat poruka je premijeru Milanovicu

Predsjednica HSP dr. Ante Starcevic Ruža Tomašic, koja je prema prvim nepotpunim rezultatima izbora za zastupnike u Europski parlament dobila uvjerljivo najveci broj preferencijskih glasova na listi koalicije HDZ-HSP AS-BUZ, ocijenila je veceras kako je to poruka naroda premijeru Zoranu Milanovicu što misli o njegovom pokušaju da ju "pribije na stup srama".

"Mislim da je narod pokazao premijeru što misli, jer me premijer u zadnjih dva tjedna pokušao pribiti na stup srama za ono što sam govorila, a zapravo to se u cijelom svijetu tako govori. Možda mu narod šalje poruku što doista misli o svemu tome", kazala je Tomašic HTV-u upitana za komentar prvih nepotpunih rezultata Državnog izbornog povjerenstva prema kojima je kao šesta na listi koalicije HDZ-HSP AS-BUZ dobila gotovo 26 posto preferencijskih glasova. Tomašic kaže kako nije ocekivala tako dobar rezultat za koji, dodala je, zahvaljuje premijeru Milanovicu.

Jakovcic: Nisam pretjerano razocaran gubitkom izbora

"Djelomice sam razocaran. Nisam uspio animirati glasace iz drugih dijelove Hrvatske, jer taj zadatak za mene kao istarskog župana i predsjednika IDS-a nije bio jednostavan", komentirao je svoj neuspjeh na europskim izborima Ivan Nino Jakovcic, nositelj liste "Europa za sve".

"Pokazalo se da sam u Istri, gdje politicki djelujem, jednako popularan kao prije", dodao je Jakovcic i porucio kako je "velika pouka" Zoranu Milanovicu i SDP-u cinjenica da HDZ osvaja najveci broj glasova.

"Da sam ja bio na listi, da smo ponovili Kukuriku koaliciju, sigurno bismo pobijedili. Ne napravi li Milanovic politicki zaokret, Kukuriku koalicija loše ce proci", kaže Jakovcic. Naglasio kako je i datum izbora bio loš i da za slab odaziv krivac onaj tko je donio takvu odluku.

Novinare u Europskom domu, gdje su se cekali izborni rezultati, najviše je zanimalo što ce Jakovcic dalje raditi u svojoj karijeri.

"Najprije moram do kraja odraditi mandat istarskog župana. Poslije toga cemo vidjeti," napominje Jakovcic, koji može aktivirati i saborski mandat što ga je osvojio.

Laburisti: Niska izlaznost opasna
Niska izlaznost na izbore, 14.63 posto do 16.00 sati, zabrinula je Hrvatske laburiste, kojima ankete predvidaju osvajanje jednog od dvanaest hrvatskih zastupnickih mjesta u Europskom parlamentu. Predsjednika stranke Dragutina Lesara pitali smo bi li bio zadovoljan izborom jednog laburistickog kandidata u EU parlamentu, ali konkretan odgovor nismo dobili.

- Ostvarila se moja bojazan da ce izlaznost biti niska. Razlog tome je tajming izbora i nikakvo pracenje kampanje. Kraj ovakve izlaznosti teško je bilo što predvidati, rekao je Lesar.

Prvi na laburistickoj "europskoj listi", saborski zastupnik Nikola Vuljanic, upozorio je pak da je ovako niska izlaznost zapravo opasna. On se takoder se suzdržao od prognoziranja rezultata.  

Laburistima, smatra Vuljanic, niska izlaznost ne odgovara. Moguce je, napominje, "da na izbore izide samo stranacka vojska i nitko drugi".

HSS i HSLS ocekuju jednog zastupnika u EP-u
Predsjednik Hrvatske seljacke stranke (HSS) Branko Hrg i predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor istaknuli su veceras kako ocekuju da bi njihova lista mogla dati barem jednog zastupnika u parlament Europske unije.

Komentirajuci slabi odaziv biraca na izbore Hrg je kazao kako "ocito da je netko kad je procjenjivao samostalni datum izbora za zastupnike u EU parlament mogao misliti i znati da ce biti ovako slab odaziv biraca, da nece biti interesa pogotovo zato što se provela tako loša kampanja i tako loša najava".

"Ocito je bilo tendenciozno radeno kako bi bio što manji odaziv biraca i kako bi se probalo uloviti onda na jednom malom uzorku što bolji postotak i dobiti što veci broj europarlamentaraca", izjavio je Hrg veceras u Središnjici HSS-a u Zagrebu gdje HSS/HSLS ceka rezultate izbora. Hrg je ustvrdio kako je to "uludo potrošen novac" i "velika pljuska hrvatskih gradana predsjedniku Republike Ivi Josipovicu i premijeru Zoranu Milanovicu".

Istaknuo je i kako imaju veliki broj clanova, trudili su se, izlaznost je malo. "Vjerujem da cemo prijeci prag i ocekujem barem jednog parlamentarca", istaknuo je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je da je odaziv dvadesetak posto biraca "poraz državne politike", prije svega premijera Milanovica koji je predložio ovaj datum, ali i predsjednika Josipovica koji je prihvatio ovaj loš datum od strane premijera i vladajuce koalicije.

"Ovi su se izbori – to se potvrduje ovom izlaznošcu morali održati zajedno s lokalnim izborima gdje bi izlaznost bila oko 50 posto, a ovako i prije ulaska u Europsku uniju smo se odmah na pocetku osramotili", ustvrdio je Darinko Kosor.

"I to smo se osramotili prije svega radi loše državne politike i radi njihovih jeftinih politikanskih špekulacija za ulazak nekoliko njihovih zastupnika u Europski parlament, i to na godinu dana", ustvrdio je. Dodao je kako je to najniža izlaznost u svim zemljama Europske unije. "Hrvatska uvijek u necemu mora biti prva, ali nažalost samo po lošem", rekao je.

Govoreci o ocekivanim rezultatima izbora, Kosor je rekao kako oni na nekih 700.000 biraca koji ce ocito izaci na ove izbore ocekuju da mogu dosegnuti sedam posto, znaci negdje preko 45.000 glasova ce garantirati jednog zastupnika u EU parlamentu. "Po rezultatima koje sad dobivamo sa birackih mjesta uvjeren sam da ce naša koalicija biti medu prve cetiri liste, a vidjet cemo koliko cemo glasova skupiti", kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Nikola Vuljanic, broj jedan na listi Laburista, nije mogao sakriti oduševljenje prvim rezultatima izbora.

- Imamo razloga veseliti se, pokazali smo se kao treca stranka u državi, što je mjesto koje zaslužujemo, kaže Vuljanic, isticuci kako izabrani parlamentarci nemaju legitimitet. Zbog broja ljudi koji su izašli, smatra da legalitet postoji, ali ne i legitimitet.

Nakon objave prvih rezultata DIP-a, u stožeru na Iblerovom trgu visoki dužnosnici SDP-a uglavnom su se razbježali od novinara, komentirajuci tek usput pristigle rezultate. - Kaj vam je, pa ne možemo mi izgubiti izbore, dobacio je Gordan Maras.
U stožeru koalicije zasad se tješe tvrdnjom da su najprije obradena manja biracka mjesta, a da su glasacke baze SDP-a i HNS-a veliki gradovi. To je i procjena HNS-ovog kandidata Joze Radoša.

Na Iblerovom trgu su i potpredsjednici Vlade, Milanka Opacic i Branko Grcic. Grcic ocekuje da ce rezultati na kraju biti u skladu s anketama, šest mandata za SDP-ovu listu, pet za HDZ-ovu i jedan mandat za laburiste.

Stier: Za slab odaziv krivi vladajuci

Slab odaziv na danas održane izbore za Europski parlament posljedica je odluke vladajucih da se ti izbori održe odvojeno od lokalnih, ocijenio je pak HDZ-ov kandidat Davor Ivo Stier.

"Mi smo upravo upozoravali na to da su odvojeni europski i lokalni izbori suprotni onome što cini dobar dio clanica EU, u kojima se ti izbori održavaju istodobno. Vlast je odlucila suprotno, ocito s namjerom da odaziv bude što manji. Zbrzali su izborni proces, smanjili rokove i onemogucili institucionalnu kampanju, u kojoj bi gradani dobili punu informaciju o tome što je europarlamentarac i kako se glasuje", rekao je Stier nakon zatvaranja birališta, u HDZ-ovoj središnjici.

U HDZ-u i dalje ocekuju da ce dobiti najmanje pet, a nadaju se i šestom mandatu.

DIP upozorio HDZ i SDP o kršenju izborne šutnje

Državno izborno povjerenstvo upozorilo je dvije najvece hrvatske stranke, HDZ i SDP, da su prekršile izbornu šutnju ako su putem interneta ili SMS-a svojim clanovima sugerirali kako da glasuju na izborima za Europski parlament, pokaže li se da stoje iza takvih poruka, izjavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Dodao da takva upozorenja ne znace da je tijelo koje nadzire izbore utvrdilo da su se takve nepravilnosti i dogodile.

Prema pisanju medija mnogi clanovi SDP-a jutros su primili SMS poruku u kojoj ih se poziva da izadu na izbore i podrže listu pod brojem 24. "Danas su izbori za Europski parlament. Pozovite sve prijatelje da izadu na izbore i podrže listu broj 24", stajalo je u SDP-ovoj poruci.

Prvoga dana izborne šutnje na internetskoj stranici HDZ-ovog koalicijskog partnera HSP-a dr. Ante Starcevic objavljen je tekst u kojemu stoji: "Starcevicanci Slavonije i Baranje s podrucja svih pet županija bili su aktivni u skromnoj ali dobro organiziranoj kampanji za koalicijsku listu za EU parlament HSP AS, HDZ i BUZ te za predsjednicu stranke i našu kandidatkinju za EU parlament Ružu Tomašic".

U DIP-u su potvrdili da i to predstavlja kršenje izborne šutnje, ali da je još uvijek nemoguce utvrditi tko je sporni sadržaj postavio na internet. Kršenje zakona, dodaju u DIP-u, predstavlja i fotografija izbornog listica danas objavljena na Facebook profilu prvoga na koalicijskoj listi ASH, DSŽ, SP i SUH-a Ivana Pernara. Ukoliko izbornu šutnju prekrši kandidat na izborima prijeti mu kazna od 10.000 do 30.000 kuna, kazna za stranke je od 100.000 do 500.000 kuna, a s dodatnih 10.000 do 30.000 tisuca kažnjava se stranacka odgovorna osoba.

GONG: Dojave gradana jer nisu bili na popisu biraca

GONG je veceras nakon zatvaranja birališta ocijenio kako su izbori za zastupnike u Europski parlament (EP) prošli bez vecih nepravilnosti, osim što su im gradani, posebno uoci i nakon zatvaranja birališta, pojacano dojavljivali nemogucnost glasanja zbog toga što su izbrisani iz popisa biraca.

Iz popisa biraca izbrisani su svi biraci koji su nakon 3. travnja pokrenuli postupak izrade nove osobne iskaznice zbog isteka stare iskaznice, neovisno o tome što su trebali biti ukljuceni u popis biraca, upozorava GONG na svojim internetskim stranicama dodajuci da je zaprimio znacajan broj dojava biraca u toj situaciji. Ti biraci, dodaje GONG, medutim, nisu htjeli iskoristiti mogucnost da tijekom dana izvade potvrdu koja bi im omogucila glasanje. GONG je zaprimio i nekoliko poziva biraca starije dobi koji nisu na popisu iako imaju trajnu osobnu iskaznicu.

GONG je zaprimio i šest dojava gradana iz Zagreba, Zadra, Splita i Bjelovara nezadovoljnih time što su biracki odbori složili glasacke listice tako da se javno vide njihovi serijski brojevi.

Potaknut, kako navodi, dojavama gradana iz Zagreba, Imotskog, Župe Dubrovacke i Darde da pojedini clanovi birackih odbora predloženi od strane HDZ-a vode evidenciju tko je od njihovih clanova glasao, GONG podsjeca da clanovi birackih odbora moraju obavljati iskljucivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva.

Vodenje evidencije o izlasku biraca na izbore može otvoriti mogucnost za nezakonit utjecaj na biraca da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom, napominje GONG.

S obzirom na to da su neki biraci bili zbunjeni promjenom lokacije nekih birackih mjesta u odnosu na prethodne izbore, GONG je pozvao nadležna tijela da pravovremeno obavijeste zainteresiranu javnost o takvim promjenama, barem na nacin da na dan provodenja izbora izvjese obavijest o promjeni adrese na lokaciji na kojoj se biracko mjesto prethodno nalazilo.

U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave gradana o neprimjerenim sms porukama poslanima najviše u ime HDZ-a, ali i HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Istovremeno, prijave su stizale i u odnosu na društvene mreže, konkretno zbog "postova" na Facebooku kojima se promoviralo odredene kandidate. (Hina, D. GRAKALIC, NL portal)


Podijeli: Facebook Twiter