HDZ-u najviše novca na lokalnoj razini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S najviše novca na lokalnoj razini u sljedeće će četiri godine raspolagati HDZ, koji je zadržao ili u ruke dobio proračune županija, općina i gradova ukupno vrijedne više od 7,2 milijarde kuna godišnje.

Preokret je to u odnosu na stanje nakon prošlih lokalnih izbora kada je najviše lokalnih sredstava bilo u rukama SDP-a, ali kako se u međuvremenu ta stranka razišla s Milanom Bandićem, tako je preko noći izgubila primat u lokalnim financijama.

SDP više čak nije ni na drugom mjestu nego ga zauzima Milan Bandić jer je zagrebački proračun ove godine težak  6,7 milijardi kuna, pa ako se i u sljedećim godinama bude kretao oko sedam milijardi kuna to znači da će Bandić u četiri godine raspolagati s blagajnom ukupno teškom oko 28 milijardi kuna.

Za Milana Bandića na prvu se loptu tvrdilo da će raspolagati s najviše novca nakon lokalnih izbora, pa iako je zagrebački proračun i do osam puta veći od splitskog ili riječkog koji su mu najbliži, HDZ je ipak, osvajajući 11 županija, 59 gradova, te 192 općine, malo po malo skupio iznos koji je za pola milijarde kuna veći od proračuna glavnog grada.

Samo u županijama ta je stranka zadržala upravu nad gotovo dvije milijarde kuna, proračuni njihovih gradova teški su oko 3,6 milijarde kuna, a ostatak otpada na općine s proračunima od 1,5 do četrdesetak milijuna kuna.

SDP je s nešto manje od 4,9 milijardi kuna na trećem mjestu, a najveći dio tih sredstva odnosi se na gradove u kojima će ta stranka upravljati s gotovo 3,2 milijarde kuna, što je oko pola milijarde kuna, ako se isključi Zagreb, više nego 2009. godine i to uglavnom zahvaljujući osvajanju Splita čiji je proračun veći od 800 milijuna kuna. Najveći proračun s kojim će upravljati neki SDP-ovac je onaj riječki od 834 milijuna kuna. I dok je HDZ otprilike ostao na istom "budžetu" kao i nakon prošlih izbora, SDP-ov se zbog gubitka Zagreba prepolovio.

IDS, je uz gubitak nekih općina od nezavisnih kandidata, ili kandidata grupe birača, kako je njihov službeni naziv na aktualnim izborima, ipak zadržao gotovo istu količinu novca što ju je držao u rukama prije izbora i unatoč tomu što se natjecao samo u jednoj županiji godišnje će odlučivati o milijardu i pol kuna na lokalnoj razini. (J. MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter