HDZ-u ce suditi Ivana Kršul

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutkinja zagrebackog Županijskog suda Ivana Kršul vodit ce sudenje za aferu Fimi-media, u kojem je pored nekoliko dužnosnika bivše vladajuce stranke predvodenih njenim bivšim predsjednikom Ivom Sanaderom, prvi put u Hrvatskoj optužena i jedna politicka stranka - Hrvatska demokratska zajednica.

Ta je informacija potvrdena u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu. Sutkinja Kršul vec sudi Sanaderu, u objedinjenom procesu za afere Ina-MOL i Hypo, ali kao porotnica u sudskom vijecu koje vodi sudac Ivan Turudic.

Iako je optuženje politicke stranke potpuna novost u domacem pravosudu, vodenje takvog postupka Ivani Kršul ne bi trebalo teško pasti. Dosad je, naime, na Županijskom sudu vec vodila prilicno složene, pa i opasne procese, a na Opcinskom sudu brojne postupke za povredu ugleda i casti, od kojih su neki od znacajnijih završeni na štetu novinara i nakladnika.

Primjerice, na Županijskom sudu vodila je proces za ubojstvo Ive Pukanica i Nike Franjica, u kojem je Vrhovni sud nedavno održao sjednicu po žalbama na nepravomocnu presudu kojom je osudila Pukaniceve ubojice na dugogodišnje zatvorske kazne.

Vodila je i sudenje za aferu Veliki maestro, u kojoj je Vrhovni sud djelomicno uvažio njenu presudu, a u jednom dijelu joj je vratio predmet na ponovno odlucivanje. Njeni kolege opisuju je kao iznimno profesionalnu osobu, koju rijetko što može izbaciti iz takta. Kako se može vidjeti iz izvještaja, takve su ocjene i prilicno tocne, jer je u svom radu znala doživjeti od okrivljenih svakakve, pa i najgore prijetnje.

Poljuljana je bila tek na sudenju za ubojstvo Ive Pukanica, ali više zbog medijskih napada jer je dozvolila da se pred sudom pregledaju prijepisi SMS komunikacije Ive Pukanica s brojnim uglednim i manje uglednim gradanima. Zbog toga joj je, navodno, bilo i pozlilo. Ostali izvanraspravni problemi iz tog postupka bili su riješeni policijskom zaštitom. (S. Ab., A. R. K.)


Podijeli: Facebook Twiter