HDZ-u 106.000 glasova prednosti, ORaH-u 1 mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je službeno objavilo imena 11 hrvatskih europarlamentaraca – šest s liste HDZ-a i partnera, četiri s liste SDP-a i partnera, a jedan s ORaH-ove liste.

Lista predvođena HDZ-om dobila je 41,42 posto glasova, odnosno šest mandata. U Europski parlament izabrani su Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Lista SDP-a i partnera dobila je 29,30 posto glasova, odnosno četiri mandata. Izabrani su Tonino Picula, Neven Mimica, Biljana Borzan i Jozo Radoš.

S 9,42 osvojenih glasova ORaH-u je pripalo jedno zastupničko mjesto koje je osvojila Mirela Holy.

U javnosti se već zna da će umjesto SDP-ova Mimice u Europski parlament ići IDS-ov Ivan Jakovčić, a umjesto Holy Davor Škrlec.

Savez za Hrvatsku, koji okuplja osam desnih stranaka, osvojio je 6,88 posto glasova. Prešao je izborni prag, no u konačnici nije osvojio mandat. Po D'Hondtovoj metodi izračuna mandata pretekao ga je šesti kandidat s liste HDZ-a s razlikom od samo 203 glasa, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Navedeni podaci dobiveni su temeljem obrade svih 6.337 biračkih mjesta na kojima je glasovalo 950.980 birača, tj. 25,24 posto od ukupno upisanih 3.767.343.

Hrvatin je suglasan da je izlaznost na izbore za Europski parlament bila mala, "posebno s obzirom na izborne troškove", no ističe da "birači imaju pravo izaći ili ne izaći".

Podaci koje je DIP danas objavio su potpuni i službeni, a postat će konačni nakon što isteknu rokovi za žalbe. Moglo bi to biti 3. lipnja, najavio je Hrvatin novinarima. Od objave službenih rezultata počinje teći rok za prigovore od 48 sati, a daljnjih 48 sati DIP ima za odgovor.

Protiv odluke DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu, za što je rok idućih 48 sati, a isto toliko bi imao i Ustavni sud za odlučivanje o žalbi. Prema tome, kad bi se ispunili ovi rokovi u cijelosti, ako ne bi trebalo tražiti određene izborne materijale za odluku o eventualnom prigovoru, rok za konačnost bio bi 3. lipnja, pojasnio je Hrvatin.

Do sada je stigao samo jedan prigovor, no on se ne odnosi na rezultat izbora, nego na izborne radnje na jednom biračkom mjestu u Belišću.

Laburisti gubitnici izbora

HDZ-ova koalicija pobijedila je na izborima za Europski parlament osvojivši ukupno 382 tisuća glasova, odnosno 41,42 posto, što je za 106 tisuća glasova više od koalicije predvođene SDP-om koja je dobila gotovo 29,93 posto glasova, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

Za treći ORaH glasovalo je 86 tisuća birača, odnosno 9,42 posto, dok je Savez za promjene dobio 63 tisuće glasova ili 6,88 posto. Preostale glasove podijelili su ostale koalicije i stranke.

Za Hrvatske laburiste može se reći da su jedni od izbornih gubitnika jer su na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament osvojili 5,77 posto glasova i dobili jednog europarlamentarca Nikolu Vuljanića, no na jučerašnjim su izborima kao peti po broju glasova dobili samo 3,4 posto, odnosno 31 tisuću. Nacionalni forum Nikice Gabrića osvojio je 22 tisuće ili 2,4 posto.

Od 25 lista najmanje glasova, 888, osvojila je Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ), a malo bolja od njih s 1248 bila je Socijalistička partija Hrvatske (SPH).

Ukupno je na izbore izašlo 951.300 birača, odnosno 25,25 posto. Nevažećih listića je 29.076 ili 3 posto.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost je bila 20,84 posto (781.216 birača).

Pusić: Rezultati izbora upozorenje su vladi

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je danas kako su rezultati izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament upozorenje birača vladi da mora početi pokazivati rezultate te nastaviti raditi koncentrirano s jasnim ciljevima i demonstiranim uspjesima.

"Ja to vidim kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu", naglasila je Pusić na konferenciji za novinare.

Kao predsjednica HNS-a rezultatom izbora je zadovoljna, no što se tiče liste vladajuće koalicije kaže, lista nije dobila mali postotak podrške (29,93 posto), ali svakako je dobila manje od onog čemu su se nadali. "25 posto izlaznosti je određena poruka i nadam se da ćemo u budućnosti motivirati veći broj ljudi da izlaze na europske izbore, no to je ipak više nego na prošlim izborima", kazala je Pusić dodavši da je u situaciji općeg razočarenja s politikom dobro što je trend izlaznosti i dalje pozitivan.

Šefica HNS-a čestitala je svim izabranim kandidatima, a za Jozu Radoša, novog europarlamentarca iz redova HNS-a kazala je da je kampanju odradio koncentrirano i posvećeno.

"Po rezultatima koje vidimo u cijeloj Europi bit će neobično važno u Europskom parlamentu zastupati jednu uravnoteženu europsku i proeuropsku politiku, a Radoš je idealna osoba da zastupa upravo takvu politiku", naglasila je. Radoš svoj izbor smatra privilegijom.

"To razumijevam samo kao nastavak svog rada za dobro ljudi, svoje zemlje i Europe", naglasio je taj budući europarlamentarac dodavši kako je sve to izazov ali i odgovornost. Predsjednik Središnjeg odbora stranke i župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako su mnogi priželjkivali njihov pad na izborima te su im podmetali u toj županiji. "To se međutim nije dogodilo, a HNS je stabilan i nema nikakvog raskola", tvrdi Štromar.

Grčić: S obzirom na teške odluke zadržali poziciju

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas da su rezultati izbora za EU parlament pokazali kako je Vlada, s obzirom na sve mjere i teške odluke koje je donosila u prethodne dvije godine, na neki način zadržala svoju poziciju, a u ostatku mandata će s boljim ekonomskim rezultatima ojačati povjerenje u biračkom tijelu.

"S obzirom na sve mjere i teške odluke koje je Vlada donosila u ove dvije godine, mislim da smo na neki način zadržali svoju poziciju i da ćemo, nadam se, u ostatku mandata s boljim ekonomskim rezultatima ojačati povjerenje u biračkom tijelu i spremniji izaći na parlamentarne izbore za godinu i pol dana", rekao je Grčić.

Tireli: Lesar je moralni pobjednik euroizbora!

"Uspon desnice u Europi i kod nas treba nas zabrinjavati. Vraćamo se unatrag", kaže Nansi Tireli, saborska zastupnica Hrvatskih laburista iz Labina, koja nije, kao ni drugi kandidati njezine stranke, osvojiti mandat na europskim izborima.

Tireli nije zabrinuta za budućnost svoje stranke nakon ostavke predsjednika Dragutina Lesara, karizmatičnog osnivača HL-a. Lesarov potez smatra poštenim i opravdanim. "Očekivano je da Dragutin Lesar, kao iznimno principijelna osoba koja traži maksimum, u ovoj situaciji podnese ostavku", kaže Tireli i objašnjava: "On je, zapravo, dao lekciju svima kako bi trebala izgledati politička i moralna odgovornost u Hrvatskoj. Voljela bih kada bi takav čin primijenili na ljude koji odlučuju i onda sami snose odgovornost za vlastite loše odluke. Koliko god da su laburisti gubitnici, mislim da je Lesar moralni pobjednik ovih izbora. Pokazao je kako bi se odgovorni političari trebali ponašati."

- Je li ostavka neopoziva ili se Lesar može vratiti na čelo stranke kad se uzbuđenja smire?

- Ostavku treba poštivati. Ona je na stolu. U četvrtak je predsjedništvo, nakon toga imamo nacionalno vijeće, gdje će se izabrati v.d. predsjednik. Sabor stranke izabrat će novog predsjednika.

- Ima li kandidata za "novog Lesara"?

- Još nema kandidata, ali bit će zainteresiranih koji će smatrati kako mogu nastaviti ono što je Lesar napravio u protekle četiri godine. Osobno ne vidim novog predsjednika HL-a, ali mislim da ćemo biti dovoljno mudri da izaberemo dobrog predsjednika.

- Plašite li se raskola u stranci?

- Mislim da nema raskola, ali vjerujem da će članovi koji su bili u laburistima zbog neke koristi otići u druge stranke za koje smatraju da su prosperitetnije i bolje za njih. To će samo pokazati da nisu bili pravi laburisti i borili se za naša načela. Ovo je, napokon, pouka svima nama da vidimo gdje smo pogriješili. Vrijeme je za veliku inventuru.

- Jeste li, osobno, razočarani, očekivali ste 7-10 posto glasova, a dobili polovicu manje?

- Nisam razočarana slabim rezultatom i time što nismo dobili mandat. Politika je prevrtljiva. Ali, razočarana sam što građani nikako da shvate da su oni faktor u odlučivanju svoje sudbine. Na europskim izborima glasala je samo četvrtina birača i oni su odlučili za sve ostale. Ovako se doista može reći da narod ima vlast kakvu zaslužuje. (D. GRAKALIĆ)

GONG: Na "statičnim" političarima je odgovornost za nisku izlaznost

U GONG-u ocjenjuju kako odgovornost za nisku izlaznost na jučerašnjim izborima za Europski parlament leži na političarima koji su sudjelovali na izborima, većina kojih je, kao i građana, "odstatirala" ove izbore.

Iako je odaziv birača bio viši (25,22 posto) nego na prošlogodišnjim izborima (20,84 posto), iz GONG-a u današnjem priopćenju navode kako su razočareni nezainteresiranošću stranaka da biračima približe europske politike te ih mobiliziraju na izlazak na izbore.

"Umjesto argumentirane rasprave o europskim temama predizborna kampanja iskorištena je za unutar i međustranačka prepucavanja. Stoga GONG smatra da odgovornost za nisku izlaznost leži na političkim akterima, koji na taj način oblikuju građane-statiste umjesto subjekata političkog odlučivanja", ističu u toj udruzi. Istovremeno, dodaju, "tiha većina" građana sama je odgovorna što odlučivanje prepušta drugima, te izražavaju žaljenje što je većina kandidata, stranaka, ali i građana izbore za Europski parlament "odstatirala".

U GONG-u prigovaraju i da su zbunjenost i greške pojedinih biračkih odbora ponovno otežale ostvarivanje preferencijalnog glasanja za neke birače. To, kažu, ukazuje da se opet nije pristupilo adekvatnoj i sustavnoj edukaciji biračkih odbora, čija je prvenstvena odgovornost briga za zakonitu provedbu izbora te davanje upute aktivnim biračima o tome kako ostvariti svoje biračko pravo. "Strankama i biračima: nakon statiranja nema kajanja", poručuju iz GONG-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter