HDZ traži ostavke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradske organizacije HDZ-a Novigrada i Umaga zatražit ce sazivanje izvanredne sjednice Skupštine Istarske županije te ostavku ili izglasavanje nepovjerenja zamjenici župana Viviani Benussi zbog "kršenja zakona, uvreda, diskriminacije i narušavanja ugleda svih gradana Novigrada" prilikom izbora ravnatelja novigradske Talijanske osnovne škole, izvijestili su na konferenciji za novinare dopredsjednik županijskog i predsjednik umaškog HDZ-a Jurica Šiljeg te predsjednik i tajnik novigradske organizacije te stranke Alen Janicic i Bariša Dujak.

Osim toga, od Državnog odvjetništva, kojemu je ovaj slucaj prijavljen, traže da ga hitno i pažljivo razmotri te o rezultatima istrage izvijesti javnost.

- U rušenje imenovanja Marize Labinjan direktno su se upleli pojedinci iz Novigradske Zajednice Talijana – predsjednik Izvršnog odbora Glauco Bevilacqua i predsjednica Paola Legovich Hrobat, zamjenica župana, gradonacelnik Novigrada Anteo Milos, predsjednik novigradskog IDS-a Vladimir Torbica i predsjednik Izvršnog vijeca Talijanske unije Maurizio Tremul, prijeteci joj, lobirajuci protiv nje i vršeci pritisak na školski odbor koji ju je, usprkos tome, u dva navrata izbrao vecinom glasova, kazao je Janicic.

On ce o svemu izvijestiti predsjednika Ivu Josipovica, Hrvatski helsinški odbor, puckog pravobranitelja i saborske zastupnike iz Istre "kako bi osudili diskriminaciju i govor mržnje predstavnika županijske i gradske vlasti".

Naglasio je i da im je žao što su se u ovom slucaju njihovi kolege politicari oglušili te da su razocarani ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom «jer nije poduzeo mjere za zaštitu zakona i digniteta kandidatkinje». «O svemu su informirani i župan Ivan Jakovcic i predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin, ali se nisu udostojali oglasiti niti su se ogradili od neprihvatljivih postupaka pojedinaca. Stoga tražimo njihovu odgovornost i ostavku ministra Fuchsa», zakljucio je Janicic.

Jurica Šiljeg je naglasio da je prekršen hrvatski Ustav. - Ono što se nedavno dogodilo s natjecajem za radna mjesta u umaškoj talijanskoj školi, a zatim nacionalna diskriminacija u TOŠ Novigrad, ne može proci nezapaženo... Najgore su izjave osoba koje ne poznaju Istru, ovdje su došle provoditi politiku mržnje... Gospodin Glauco Bevilacqua, koji nije hrvatski državljanin, usuduje se krojiti fašisticku politiku, a pitanje je i kako je sa srednjom strucnom spremom mogao raditi u bujskoj talijanskoj srednjoj školi, zakljucio je Šiljeg.


Podijeli: Facebook Twiter