HDZ Sv. Nedelje traži referendum o Plominu

Dean Griparić i Tatjana Mrkonjić (R. SELAN)
Dean Griparić i Tatjana Mrkonjić (R. SELAN)

Općinski odbor HDZ-a Sv. Nedelje traži raspisivanje referenduma o energentu i snazi buduće trećeg bloka TE Plomin, poručili su na konferenciji predsjednica Tatjana Mrkonjić i tajnik Dean Griparić. Mrkonjić, koja je i predsjednica Mladeži HDZ-a Labinštine, izjavila je da isti stavovi vrijede i za mlade članove stranke.

Državnoj vlasti uputili su apel za odustajanje od projekta, od Skupštine Istarske županije zahtijevaju raspisivanje referenduma, a od Općinskog vijeće Sv. Nedelje zaključak da stanovništvo općine traži referendum. Pozivajući se na pravnu državu zalažu se za poštivanje prostorno planske dokumentacije Županije prema kojoj se u Plomin luci može graditi samo termoelektrana na plin maksimalne snage 335 megavata.

- TE Plomin 3 na ugljen snage 500 megavata izmijenilo bi uvjete života na istočnoj strani istarskog poluotoka, sve do Rijeke, otoka Cresa i Lošinja. Neposredno bi bilo ugroženo zdravlje više od 150 tisuća ljudi. Stoga o sudbini tog projekta ne mogu odlučivati pojedinci, nego odluku treba donijeti narod Labinštine i Istre, kaže Mrkonjić.

- Labinština je dovoljno devastirana zagađivačkom industrijom pa daljnju devastaciju treba zaustaviti. Predložena elektrana na ugljen ispuštala bi velike količine štetnih tvari od kojih su neke i radioaktivne. Nikakve naknade, rente i slično ne mogu nadomjestiti zdravlje i živote ljudi koji žive na ovom području, kaže Griparić.

Smatraju da se potreba Hrvatske za električnom energijom mogu namiriti iz alternativnih ekoloških izvora: korištenjem biomase kao energenta, gradnjom solarnih elektrana i vjetrolektrana. Zahvalili su aktivistima eko-udruga, a posebno Lucijanu Mohoroviću za njihov veliki angažman na promicanju istine o TE Plomin 3. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter