HDZ se ne cudi, SDP predvida raspad Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izlazak HSLS-a iz vladajuce koalicije nije izazvao velike reakcije u HDZ-u, barem ne javno. Veci broj clanova Predsjedništva stranke nije u subotu odgovarao na telefonske pozive, a Ivan Jarnjak je na našu molbu da komentira odluku HSLS-a odgovorio da ne može jer mu je to - prvi glas.

Premijerka Jadranka Kosor u subotu je u Dubrovniku, prije odluke HSLS-a, rekla da izlazak ove stranke iz koalicije ne bi bilo ništa novo.

"Sve je to vec videno", rekla je premijerka te naglasila da HDZ ima dovoljnu potporu u Hrvatskom saboru. Premijerka je porucila da vjeruje da prijevremenih izbora nece biti, a ako bi se oni dogodili, uslijedio bi niz problema.

"Tada mi necemo završiti pregovore do kraja 2010. ili pocetkom 2011., a zastao bi i program gospodarskog oporavka i borba protiv korupcije jer to ne bi mogla raditi tehnicka Vlada", rekla je premijerka.

Clan Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojic ocijenio je da se radi o "definitivnom raspadu Vlade Jadranke Kosor koja ne samo da ne drži uzde, kako premijerka voli pricati, i ne samo da ignorira 800 tisuca potpisa, nego nije u stanju ni dogovoriti se s koalicijskim partnerima".

Što se tice sastanka oporbene Kukuriku koalicije u Belom Manastiru u nedjelju, predvideno je da ce se razgovarati o gospodarskoj i razvojnoj tematici, a ne o eventualnom pristupanju HSLS-a oporbenom savezu. "Prije ikakvog stava, o tome SDP mora razgovarati s partnerima", kazao je Ostojic.

Milorad Pupovac
, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) o kojoj u ovom trenutku ovisi vladajuca koalicija, smatra da "odluka HSLS-a da istupi iz vladajuce koalicije nece znacajnije utjecati niti na koaliciju niti na politicku scenu u Hrvatskoj", ali dodaje i da mu je "razumljiv napor Darinka Kosora da spasi HSLS i da ga još jednom pokuša pripremiti za novu koaliciju".

Komentirajuci stanje u vladajucoj koaliciji Pupovac je rekao da je njegov dojam "da su svi u koaliciji svjesni da moraju obaviti nužne poslove kao što je završetak pregovara s EU-om i kakvo-takvo stabiliziranje proracuna i ekonomije".


Podijeli: Facebook Twiter