HDZ se 2010. hvalio ćirilicom u Vukovaru

HDZ-u u prošlom mandatu ćirilica nije predstavljala problem (V. Kos/CROPIX)
HDZ-u u prošlom mandatu ćirilica nije predstavljala problem (V. Kos/CROPIX)

Za sve koji nisu razumjeli nedjeljnu izjavu predsjednika Ive Josipovića da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ako ga se ne želi provoditi, treba mijenjati, on je jučer pojasnio što je točno htio reći. Josipović je istaknuo da je to bila njegova poruka "dvoličnim političarima".

- Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanstvo je kakvom treba stati na kraj.

Moja je poruka bila, nemojmo držati Ustavni zakon samo za šminku i pokazivanje. A oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom da nije vrijeme, neka skupe hrabrost i predlože njegovu promjenu, izjavio je Josipović.

Predsjednikova je procjena da će biti vrlo malo onih ili čak nikoga koji bi se usudili predložiti promjenu Ustavnog zakona.

Premda su iz HDZ-a stizale informacije da će ta stranka predložiti promjenu Ustavnog zakona, to se ipak neće dogoditi. Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš rekla nam je da njezina stranka traži odgodu uvođenja srpskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vukovaru, a smatraju da Ustavni zakon pruža za to pravno uporište.

No, u prošlom mandatu kad je HDZ bio na vlasti, dvojezičnost u Vukovaru nije im predstavljala nikakav problem. Dapače. Vlada Jadranke Kosor poslala je početkom srpnja 2010. godine u Sabor Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2009., a na sedmoj stranici tog dokumenta navodi se kako su u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje dvije lokalne samouprave propisale službenu ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina - Daruvar i Vukovar. (D. CIGLENEČKI/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter