HDZ, Sanader i Macek poricu krivnju, ostali priznali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da se ne osjeca krivim za optužbe u slucaju Fimi medija, kao i njegova bivša stranka i glasnogovornik Ratko Macek, dok je ostalo cetvero optuženika priznalo da su državnim novcem punili HDZ-ov "crni fond".

Za razliku od Sanadera, Maceka i predstavnika HDZ-a Damira Sesvecana krivnju su, nakon što im je procitana USKOK-ova optužnica, priznali bivši stranacki riznicar Mladen Barišic, blagajnica Branka Pavoševic, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivankovic koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

"Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim po niti jednoj tocki", kazao je prvooptuženi Sanader, koji je prije nekoliko dana ustvrdio da je rijec o politicki motiviranom procesu.

U optužnici, ciji je sažetak procitala zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostecak, Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi.

Tvrdi se da su skupinu na pocetku cinili Barišic, Macek i Pavoševic te da im se 2004. na Barišicev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlacenje novca iz svoje tvrtke "Fimi media" angažirala Anitu Loncar-Papeš i Bojana Dimica. Oni su prije sudenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Sanader je, po optužnici, osobno i preko Barišica od celnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeca tražio da poslove nabave roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s "Fimi medijom".

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišic i Macek pritom istupali ispred HDZ-a koristeci cinjenicu da je rijec o vladajucoj stranci.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostecak je kazala da ce tijekom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije. Posebno je spomenula sastanak održan u sjedištu vlade 4. travnja 2007. na koji su pozvani celnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko "Fimi medije".

Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišica i Mecaka kao ljude od Sanaderova povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim tvrtkama, kazala je tužiteljica.

Pozvan da iznese uvodni govor Sanaderov branitelj Cedo Prodanovic kazao je da ce to uciniti tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze. Uvodni govor nije održala ni Macekova obrana. Branitelji Barišica i Pavoševic održali su kratke govore, nakon cega je sutkinja odredila stanku.

Odvjetnik HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju, kazao je u svom uvodnom govoru na zagrebackom Županijskom sudu da ce na sudenju u slucaju "Fimi media" dokazati da je tzv. crni stranacki fond nastao bez znanja i izvan stranackih tijela.

"Niti jedno stranacko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat cemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a", kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika Davorin Budin.

Ustvrdio je da ce tijekom sudenja "ukazati na nepostojanje bitnih elemanata kaznenog djela" za koje se tereti HDZ. "Dokazat cemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje. Dokazat cemo da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provodenje odluka", istaknuo je Budin.

Tvrdi i da se tijekom sudenja mora provesti novo financijsko vještacenje, jer je u optužnici vidljiva razlika od dva milijuna kuna.

Nakon podizanja optužnice HDZ-ov odvjetnicki tim najavio je da slucaj "Fimi media" na sudu planiraju rušiti s "devet jakih argumenata" te da se tužiteljstvu "potkrala greška" jer je HDZ kao politicku stranku "poistovjetio s trgovackim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom". Kod politicke stranke, pojasnio je, vlasnicka struktura nije ista, jer je ona vlasništvo svih 220 tisuca clanova.

Sudenje ce se nastaviti sutra ispitivanjem optuženika koji su se nakon citanja optužnice izjasnili krivima. To su bivši HDZ-ov riznicar Mladen Barišic, bivša stranacka blagajnica Branka Pavoševic te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak.


Podijeli: Facebook Twiter