HDZ: S Mostom smo suglasni oko glavnih ciljeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u ponedjeljak su, predstavivši odgovore Domoljubne koalicije na reformske prijedloge Mosta nezavisnih lista, istaknuli kako su se s Mostom usuglasili oko glavnih ciljeva te su pristali na sve što je bilo u skladu s programom Domoljubne koalicije.

"Da nismo imali zajedničke zaključke i ciljeve ne bi se niti usuglasili. Pregovori nisu stvar jednostranog pristajanja, već dogovora, razrješavanja dilema i pronalaženje najboljih rješenja za postizanje ciljeva. To smo pregovorima i postigli i zato smo zadovoljni", kazala je Maletić predstavivši odgovore Domoljubne koalicije Mostu, dane na 137 stranica teksta.

Istaknula je kako su se s Mostom odmah složili tijekom pregovora vezanih uz poduzetništvo, uz gospodarstvo, Mostu i Domoljubnoj koaliciji u prvom planu u svim programskim dokumentima. Most i Domoljubna koalicija, dodala je, složili su se kako je, ako se želi imati uspješno poduzetništvo, potrebno imati i efikasno i brzo pravosuđe.

Maletić je kazala da su se obje strane suglasile o važnosti efikasnog rada, ne samo jedinica lokalne i regionalne samouprave, nego općenito javnog sektora, državne administracije i javnih poduzeća.

"Trebamo konačno definirati procese u tijelima javne uprave, izgraditi te institucije, definirati ciljeve i što se radi na kojoj razini vlasti i onda možemo uspostaviti sustav mjerenja kvalitete rada i nagrađivanja izvrsnosti", naglasila je.

Navela je i da su složni oko važnosti revitalizacije poljoprivrede dodavši kako je Domoljubna koalicija o tom pitanju Mostu dostavila i druge dodatne prijedloge.

Maletić je rekla i da su se u odgovorima vezano uz Mostov zahtjev za smanjenjem broja županija očitovali kako ne žele smanjenje njihova broja, ali traže poboljšanje njihove efikasnosti i kvalitete rada.

Također, zalagat će se za redefinirani model raspodjele poslova između središnje države, županija, gradova i općina koji će dati veću odgovornost županijama.  Uz to, nastavit će njihovu fiskalnu i administrativnu decentralizaciju. Vezano uz gradove i općine, tko ne bude zadovoljavao kriterije efikasnosti i izvrsnosti u radu, doći će do spajanja, rekla je.

Maletić je kazala i kako sada nema prepreka da Hrvatska proglasi svoj gospodarski pojas na moru, a ne da zbog toga godišnje gubimo stotine milijuna kuna.

Maletić: Koliko je vjerodostojan odgovor SDP-a Mostu
Istaknuvši kako Vlada u prošle četiri godine nije pokazala vjerodostojnost, Maletić se upitala i koliko je vjerodostojan odgovor SDP-ove koalicije Mostu koji je, kako je rekla, pisala administracija.

"Problem je jer nemaju političku volju niti znanje da provedu ono što im drugi piše u dokumentima. Netko drugi im piše, ali je problem to što oni to ne znaju provesti", kazala je. Taj SDP-ov odgovor Mostu nije odraz njihova programa, već odraz prepisivanja odredbi i zakona, kazala je.

Na važnost vjerodostojnosti, te na razlike u SDP-ovu odgovoru Mostu upozorio je i Ćorić rekavši kako je SDP-ova koalicija jučer i danas imala dvije verzije odgovora vezane uz poduzetništvo. Pri tome je u prvoj verziji, koja je poslije maknuta, stajalo da se "načelno kao Ministarstvo financija Porezna uprava slaže s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima". Upitao se tko je pisao taj tekst i tko se slaže s tim - SDP ili Ministarstvo financija.

Vezano uz Mostov zahtjev za smanjenjem plaća saborskim zastupnicima te za smanjenjem njihova broja, Maletić je kazala da će Domoljubnoj koaliciji prvi korak biti ušteda na razinama upravljačkih tijela. Ćorić se založio za racionalizaciju državnog aparata kroz smanjenje broja agencija.

Ćorić i Maletić nisu željeli komentirati novinarsku procjenu da HDZ ima dovoljno potpisa za većinu u Saboru s 15 zastupnika Mosta, dva zastupnika HDSSB-a, dva zastupnika iz Bandićeve stranke te dva zastupnika nacionalnih manjina.
 

Domoljubna koalicija: Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa naša dužnost i obaveza
HDZ-ova Domoljubna koalicija objavila je u ponedjeljak popodne odgovore na zahtjeve koje je u pregovorima iznio Most nezavisnih lista, suglasni su s većinom, a na onaj o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu odgovorili su kako je stav te koalicije jasan i nedvosmislen - za njega se zalažu i smatraju to dužnošću i obavezom".

"Proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa je od interesa za Republiku Hrvatsku te se za njega zalažemo. Smatramo da je to naša dužnost i obaveza", naveli su.

Most traži "proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na čitavom teritoriju RH", a u pregovorima su naglasili kako je riječ o jednom od ključnih uvjeta za podršku novoj vladi.

HDZ-ova koalicija u odgovoru navodi da svaka država koja ima izlaz na otvoreno more ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas.

Smatra i da su Konvencija UN-a o pravu mora iz 1982. i Pomorski zakonik iz 2004., koji definira način primjene isključivog gospodarskog pojasa i njegovo stupanje na snagu, pravni okvir za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa. To znači, ističe se u odgovoru, da Hrvatski sabor samo treba donijeti odluku o njegovu proglašenju i njegove će se odredbe od tog trenutka početi primjenjivati.

Podsjećaju da je u 2013. jedna od saborskih zastupnika predložio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a da je to vlada Zorana Milanovića apsolutno odbila.

Domoljubna koalicija za dugoročno smanjivanje visoke stope PDV-a
Na području fiskalne i monetarne politike, Domoljubna koalicija će se od 2018. godine zalagati za dugoročno smanjivanje visoke stope PDV-a i stvaranje preduvjeta za to. Slažu se da je po ostvarivanju snažnijeg gospodarskog rasta i zapošljavanja stvoren prostor za porezno rasterećenje koje treba usmjeriti i na smanjenje opće stope PDV-a - na 23 posto te obavezno uvođenje međustope od pet posto na hranu i dječje potrepštine.

HDZ-ova koalicija slaže se i s potrebom smanjivanja previsokih ukupnih davanja na plaće te oslobađanja poduzetnika početnika kod samozapošljavanja u prvoj godini poslovanja (npr. zdravstvenog osiguranja). Drže kako je trenutno moguće refundirati 50 posto troškova samozapošljavanja tijekom prve godine rada.

U reviziji predstečajnih nagodbi u prvi plan staviti vjerovnike, a ne dužnike 
O traženoj reviziji predstečajnih nagodbi navode da se s Mostom slažu kako je neophodno uspostaviti učinkovitije zakonodavstvo i provedbu predstečajnih nagodbi te u prvi plan staviti vjerovnike, a ne kao do sada štititi dužnike i potpuno rušiti tržišne odnose. Potrebno je uspostaviti transparentan, jasan i ubrzan postupak u cilju zaštite vjerovnika, osigurati naplatu duga te uvesti instrumente osiguranja.

Uz to, ističu, važno je i standardiziranje institucionalnog okvira, posebice s obzirom na ulogu FINA-e te osigurati automatsko pokretanje stečajnih procedura kada dužnik ispuni zakonske uvjete. Domoljubna koalicija po tom pitanju želi ubrzati proceduru kako bi se u roku od 120 dana s tržišta mogli ukloniti poduzetnici koji ugrožavaju rad zdravih trgovačkih društava.

Na području poduzetništva podržavaju povoljno kreditiranje poduzetnika bez valutne klauzule, jer je HDZ-ovoj koaliciji i Mostu cilj isti - poticanje kreditiranja u kunama i deeuroizacija RH.

Za donošenje strategije teritorijalne reforme konsenzus svih parlamentarnih stranaka
Kad je riječ o lokalnoj i područnoj samoupravi, Domoljubna koalicija slaže se s potrebom smanjivanja broja političkih dužnosnika u općinama, gradovima i županijama. Smatraju da bi u gradovima iznad 10.000 stanovnika i županijama trebalo zadržati jednog zamjenika kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje. Pri tome je potrebno sagledati i mogućnost volontiranja zamjenika.

Također, pročelnici bi se radi veće efikasnosti trebali birati na mandat od četiri godine i ne bi smjeli biti stalni zaposlenici.

Što se tiče novog teritorijalnog ustrojstva zemlje, HDZ naglašava kako je za pokretanje tog postupka neophodno potrebna analiza postojećeg ustrojstva te donošenje strategije teritorijalne reforme za koju predlažu konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a koja bi poslužila kao podloga za sveobuhvatnu reformu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter