HDZ: Reforme znače eutanaziju lokalne samouprave

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

"Poreznom reformom i promjenama zakona o regionalnom razvoju događa se potpuni krah Plana 21 i zato upućujemo poziv građanima i svima da se odupru takvim neželjenim promjenama", rekao je, iznoseći stavove Županijskog odbora HDZ-a Istre na današnjoj konferenciji za novinare njegov potpredsjednik Mario Bratulić.

Na početku pressice Bratulić je citirao navode o najavljenoj politici decentralizacije iz Plana 21 Kukuriku koalicije, te ustvrdio da se nakon tri godine koliko je ta koalicija na vlasti, od decentralizacije nije dogodilo - ništa. Upravo suprotno od toga, smanjuje se udio društvenog bogatstva s kojim raspolaže lokalna i regionalna samouprava, a povećava onaj kojim raspolaže država, odnosno drugim riječima, pojašnjava Bratulić, "država i dalje mnogo više uzima nego što daje". Najavljenim promjenama zakona o regionalnom razvoju najviše će izgubiti gradovi i općine Istre, Gorskog Kotara i Like, smatra Bratulić, ocjenjujući da "ovoliko smanjenje prihoda dovodi mnoge općine i gradove u tešku i bezizlaznu situaciju, te zapravo znači gašenje i eutanaziju lokalne i regionalne samouprave".

Čak i uz takve najavljene promjene, koje bi lokalna samouprava trebala provesti u redovnim postupcima donošenja svojih proračuna, državna vlast je zakazala ne donijevši na vrijeme smjernice za pripremu proračuna. Istarski HDZ za takvu situaciju smatra i IDS, koji je koalicijski partner vladajućeg SDP-a, i koji, kaže Bratulić, "definitivno nije odradio što je trebao za građane Istre", i time se, zaključio je, "događa totalni kraj plana 21".

Nije problem samo u tome što će kroz poreznu reformu sve jedinice lokalne samouprave izgubiti dio prihoda, već je problem i u tome, smatra Bratulić, što će općine, gradovi i županije morati naći druge izvore za punjenje svojih proračuna; zasad je teško reći koji će to drugi izvori biti, ali vrlo vjerojatno će na kraju ispaštati građani.

Bratulić se osvrnuo i na posljednju "raspodjelu" državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Kršan, gdje je 80 hektara dobila "žena djelatnika Ministarstva poljoprivrede". Taj je slučaj još jedna potvrda, smatra Bratulić, neuspješnosti funkcioniranja centralizirane države i potrebe da se i financije i ovlasti odnosno nadležnosti spuste na lokalnu razinu. "Država je sada centraliziranija nego prije, i zbog toga pravog efekta svih tih najavljenih reformi - neće biti", zaključuje potpredsjednik istarskog HDZ-a. (D. ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter