HDZ: Pusić amnestira aktere velikosrpske politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici HDZ-a reagirali su danas na optužbe ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić na račun predsjednika njihove stranke Tomislava Karamarka, tražeći objašnjenje "je li Pusić namjerno izjednačila agresora i onoga tko je napadnut, odnosno Miloševića i Tuđmana, ili se samo nespretno izrazila".

"Hrvatska mora surađivati sa svim susjednim zemljama, pa i sa Srbijom. To su susjedi i interes nam je da oni budu stabilni i da s njima imamo gospodarsku i ostale vrste suradnje. Hrvatska ima i odgovornost za europeizaciju tog prostora, ali ne može se zbog toga dovoditi u pitanje ono što se događalo u povijesti. Nitko nema pravo ići ispod razine povijesne istine i dostojanstva jedne nacije", kazao je Gordan Jandroković (HDZ) na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je da je Pusić "linićevski agresivno nasrnula na HDZ", podsjetivši da je ministrica u intervjuu za beogradsku televiziju B92 u ponedjeljak izjavila da vlasti koje danas vode Srbiju i Hrvatsku nisu odgovorne za ratne zločine, već da su za događaje iz rata odgovorna tadašnja vodstva Srbije i Hrvatske.

Njezine riječi Jandroković tumači kao "odstupanje od općeprihvaćenih teza, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje, da je Slobodan Milošević odgovoran za ono što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije, te za agresiju na Hrvatsku".

Ministrica očito to ne definira tako, nego smatra da su do tužbi doveli ljudi koji su tada vodili Hrvatsku i Srbiju, rekao je Jandroković.

Podsjeća i da je Pusić, na primjedbu novinarke B92 da je hrvatska strana teretila i bivšu stranku današnjeg potpredsjednika srbijanske Vlade Aleksandra Vučića (Srpsku radikalnu stranku) i njezina predsjednika Vojislava Šešelja, te Slobodana Miloševića, odgovorila: "Mislim da smo teretili u prvom redu Slobodana Miloševića... i Vojislava Šešelja" te ocijenila da sadašnji srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić tijekom rata "nije bio na nekom odlučujućem položaju".

Jandroković smatra da je Pusić svojim izjavama amnestirala Vučića od izjava da je za njega granica Srbije i dalje na crti Virovitica-Karlovac-Karlobag, što je neprimjereno i u neskladu s interesima Hrvatske.

"Nije mi jasno koji su motivi ministrice vanjskih poslova da ih amnestira i s njih skida odgovornost, jer se nitko od njih nije ogradio od tih riječi. Evidentno je da se radi o pokušaju da se izjednači krivnja i da se amnestiraju protagonosti velikosrpske politike", rekao je Jandroković.

Upitao se je li to Pusić napravila namjerno ili se samo nespretno izrazila i zatražio da se ona još jednom o tome očituje, a očekuje i reakciju drugih stranaka vladajuće koalicije, prije svega SDP-a.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner ministricu je optužio za pokušaj revizije nedavne hrvatske povijesti.

"Kako na izjave Vesne Pusić mogu gledati djeca, roditelji, braća i sestre svih onih 15.000 branitelja koji su poginuli, što reći roditeljima onih 400 djece koja su ubijena u ratu, što mogu reći tisuće silovanih žena u agresiji, kako će one reagirati na izjavu gospođe Pusić? To je će ona morati njima objasniti", rekao je Reiner.

Zamoljen da komentira događaje na nedavnom HDZ-ovom skupu u Omišu, Jandroković je kazao kako tamo nije bio, ali da su mu svjedoci potvrdili da se radilo o povicima iz publike.

"Ne možemo stavljati na istu razinu govor ministrice vanjskih poslova u Beogradu i povike anonimnih pojedinaca na političkom skupu. Pusić je iskoristila skup u Omišu kako bi onemogućila raspravu o onome što je rečeno u Beogradu", rekao je Jandroković. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter