HDZ: Pulska bolnica kao demagoško obećanje

Marino Roce i Zrinko Kajfeš govorili su o problemima zdravstva u Istri (B. PETROVIĆ)
Marino Roce i Zrinko Kajfeš govorili su o problemima zdravstva u Istri (B. PETROVIĆ)

Predstavnici županijskog i pulskog HDZ-a govorili su na  konferenciji za novinare o zdravstvu u Istri te, kako su naveli, demagoškim obećanjima o izgradnji nove bolnice. .

- Bolnica nije nužna samo za građane Istre, već i kako bi se probudilo usnulo gospodarstvo ovoga područja, posebice građevinarstvo, rekao je Marino Roce, predsjednik županijskog HDZ-a izrazivši zabrinutost da se zbog čekanja nove bolnice ne ulaže u zastarjelu medicinsku opremu.

Zrinko Kajfeš, predsjednik pulskog HDZ-a, rekao je da Vladi možda trebaju dva ili tri mandata kako bi profunkcionirala, ali da pacijenti u Istri nemaju vremena čekati njihovo buđenje.

- U Istri nas, naravno, najviše zanima problem pulske bolnice jer je ona ključ kvalitetnog funkcioniranje ne samo sekundarne zdravstvene zaštite, već i svih segmenata primarne zdravstvene zaštite koji se vezuju uz bolnicu, rekao je Kajfeš. Podsjetio je da je pulska bolnica, po obećanjima koje su davali vladajući u Istri, trebala biti odavno gotova no stvarnost je drugačija - investicija za bolnicu prepolovljena je sa 600 na 300 milijuna kuna. Kajfeš je podsjetio da je vlada HDZ-a dala garanciju za investiciju od 600 milijuna i bili su spremni, zajedno s lokalnom upravom, financirati njenu izgradnju po modelu 75:25 posto.

- Prvi potez nove Vlade bio je usporiti investiciju, a zatim i prepoloviti iznos njene izgradnje i time cijeli projekt dovesti pod pitanje. Najviše se pribojavamo činjenice da se dogodi pompozni početak radova pred izbore, a da će zbog nedostatka financijskih sredstava, Pula dobiti tek betonski kostur poput onog sveučilišne bolnice na Jarunu.

Osim problema izgradnje nove pulske bolnice Roce i Kajfeš osvrnuli su se i na problem nekvalitetnog funkcioniranja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

- Žalosno je da se s većim financijski sredstvima postižu lošiji rezultati nego prije i da se usprkos nadoplati gradova za nadstandard društvene zaštite događaju situacije koje nisu poželjne ni za pacijente ni za cjelokupan zdravstveni sustav, rekao je Kajfeš. Roce se Pak upitao kako to da je Umag ostao bez jednog tima hitne medicinske pomoći, unatoč tome što su sredstva za njega osigurana. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter